Un actor de comedie a ajuns preşedintele Ucrainei. Volodimir Zelenski l-a învins pe Petro Poroşenko, obțînînd 73% dintre voturi

22 aprilie 2019, 14:26

Victorie zdrobitoare pentru actorul de comedie, care iese din sfera ficțiunii după două decenii și intră în realitatea politică. Analiștii estimează o perioada de incertitudine.

Volodimir Zelenskii a jucat rolul unui președinte la televizor, este impredictibil, versatil, are replici pentru orice și se declară simultan proeuropean și adeptul restartării dialogului cu Rusia. A promis să pună capăt războiului din regiunea Donbas și să elimine corupția din țară.  Se înscrie în tipologia așa numiților lideri antisistem, dar mulți se întreabă cine este de fapt în spatele lui?

Către toate statele ex-sovietice! Uitaţi-vă la noi. Totul este posibil!, afirmă Volodimir Zelenski, actor și candidat prezidențial.

Președintele în exercițiu, Petro Poroşenko, și-a recunoscut înfrângerea și a precizat că nu iese din ringul politicii.

Începând de luna viitoare, voi părăsi postul de preşedinte. Voi pleca din acest post, dar vreau să vă spun că nu voi părăsi politica. Voi rămâne în politică şi mă voi bate pentru Ucraina, a promis Petro Poroshenko.

Președintele Franței a fost printre primii șefi de stat care l-au felicitat pe noul lider de la Kiev, cu care s-a întâlnit în timpul campaniei electorale. Urări au transmis și liderii europeni și președintele Trump. Nu și Vladimir Puțin. Kremlinul a anunțat că îl va judeca pe Volodimir Zelenskii în funcție de acțiunile sale. Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt foarte tensionate după 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și conflictul cu separatistii prorusi din est. Cert este că alegerea noului președinte redefinește situația geopolitică de la granița României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă