VIDEO. "Overshoot Day". Umanitatea trăiește "pe datorie" începând de miercuri

Umanitatea și-a consumat până miercuri totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce într-un an și va trăi deci "pe datorie" până la 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, dezvăluind că acest moment survine tot mai devreme în fiecare an, relatează AFP.

02 August 2017, 09:10 (actualizat 02 August 2017, 09:19) |
Umanitatea trăiește

Miercuri, 2 august, semnifică pentru Terra "Overshoot Day". "Începând de la această dată, umanitatea își va fi consumat totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce într-un an", scriu Global Footprint și WWF într-un comunicat comun.

Pentru calculele sale, Global Footprint ține cont de amprenta de carbon și de resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei.

În 2016, "Overshoot Day" a fost 3 august. Chiar dacă ritmul acestei progresii a încetinit puțin în ultimii șase ani, această dată simbolică "continuă să avanseze inexorabil: această zi se înregistra la sfârșitul lui septembrie în 1997 iar acum se întâmplă la 2 august", relevă cele două ONG-uri.

"Pentru a ne asigura nevoile, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,7 planete", mai precizează acestea. "Costul supraconsumului este deja vizibil: penurii de apă, deșertificare, eroziunea solului, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pește, despădurire, dispariția speciilor. Să trăim pe datorie nu poate fi decât ceva provizoriu, pentru că natura nu este un zăcământ pe care îl putem utiliza la nesfârșit", subliniază WWF și Global Footprint.

Emisiile de gaze cu efect de seră "reprezintă ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială", reamintesc ONG-urile. Potrivit celor două organizații, "semne încurajatoare" indică totuși că "este posibil să inversăm tendința".

În pofida creșterii economice mondiale, "emisiile de CO2 legate de energie nu au crescut în 2016 pentru al treilea an consecutiv", au dezvăluit ele. Potrivit ONG-urilor, "asta se poate explica în parte prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul producției de electricitate".

Comunitatea internațională s-a angajat la Conferința de la Paris privind combaterea încălzirii globale, din decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea climatică.

Ținând cont de ultimele date științifice, Global Footprint recalculează în fiecare an data "Overshoot Day" pentru anii trecuți după ce "deficitul ecologic" a început să se amplifice la începutul anilor 1970. Pentru anul trecut ea a anunțat inițial că "Overshoot Day" va fi la 8 august, dar apoi a corectat data la 3 august 2016.

 

 

 

sursa

agerpres.ro

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 8°C
IASI 9°C 8°C
CLUJ 9°C 3°C
CONSTANTA 13°C 11°C
CRAIOVA 12°C 6°C
BRASOV 9°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI