Ultra bogații lumii cer sa fie taxați pentru a ajuta miliarde de oameni care se confruntă cu criza costului vieții

Bogăție vs sărăcie
Bogăție vs sărăcie
18 ianuarie 2023, 09:13

Grupul de 205 de milionari și miliardari, inclusiv moștenitoarea Disney Abigail Disney și actorul din ”The Hulk” Mark Ruffalo, au cerut miercuri liderilor mondiali reuniți la Davos pentru Forumul Economic Mondial (WEF) să introducă de urgență impozite pe avere pentru a echilibra „ inegalitatea extremă”.

„Lipsa actuală de acțiune este extrem de îngrijorătoare. O întâlnire a „elitei globale” la Davos pentru a discuta „cooperarea într-o lume fragmentată” este inutilă dacă nu contestați cauza principală a diviziunii”, au spus aceștia într-o scrisoare deschisă publicată miercuri.

„Apărarea democrației și construirea cooperării necesită acțiuni pentru a construi economii mai echitabile chiar acum – nu este o problemă care poate fi lăsată copiilor noștri să o rezolve. „Acum este momentul să abordăm bogăția extremă; acum este momentul să-i taxăm pe ultrabogați.”

În scrisoarea intitulată „costul bogăției extreme”, milionarii, din 13 țări, spuneau:Istoria ultimelor cinci decenii este o poveste a bogăției care curge doar în sus. În ultimii câțiva ani, această tendință s-a accelerat foarte mult… Soluția este vizibilă pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, ultrabogații, și trebuie să începeți acum.”

Semnatarii superbogați, care se autoproclamă „milionari patrioti”, au avertizat că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă.

„Există atât de mult stres pe care orice societate are o limită in a-l suporta, de atâtea ori mamele și tații își vor privi copiii înfometându-se în timp ce cei ultrabogați se gândesc la averea lor în creștere. Costul acțiunii este mult mai ieftin decât costul inacțiunii – este timpul să ne continuăm treaba.”

Scrisoarea vine în timp ce noi cercetări arată că aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a mers către cei mai bogați.

Organizația de caritate pentru dezvoltare Oxfam a constatat că cei bogați oameni au avut în buzunar profit de  26 de miliarde de dolari (21 de miliarde de lire sterline) de la începutul pandemiei până la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 63% din profitul mondial, restul fiind destinat celor 99% dintre oameni.

Oxfam a declarat pentru prima dată într-un sfert de secol când creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute pentru cei superbogați.

Oxfam a spus că o taxă de până la 5% pentru multimilionarii și miliardarii lumii ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global de eliminare a foametei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă