Ultimul deținut încă în viață al Experimentului Pitești își spune povestea prin intermediul fotografiilor. Expoziția „Rugă spre Lumină” poate fi vizitată la Memorialul Închisoarea Pitești până pe 5 martie

18 februarie 2023, 20:55

Sergiu Rizescu, acum în vârstă de 91 de ani, a fost deținut politic în mai toate pușcăriile regimului comunist. Și este ultimul dintre supraviețuitorii experimentului Pitești, metoda aplicată de comuniști pentru reeducarea deținuților prin tortură și privațiuni extreme. Chiar dacă se apropie de centenar, bărbatul își amintește ca ieri clipele de groază trăite în cele mai dure penitenciare ale regimului totalitar.

Sergiu Rizescu, fost deținut politic: „Teroare, înfometare, frig, distrugere fizică și psihică, subalimentați, dimineața ne dădea ceai de mălai, la prânz 125 grame de pâine, ciorbă de verdețuri, și seara jumătate de gamelă de arpacaș. De multe ori mă gândeam dacă aș avea o bucată de mămăligă pe care mama o dădea la câine aș fi fost un om mulțumit. Ce a fost aici a fost iadul pe pământ, această închisoare este simbolul suferinței, dar și al demnității.”

Povestea ororilor trăite de foștii deținuți politici a fost spusă la o expoziție de fotografie organizată chiar în pușcăria de la Pitești unde încă există celulele în care tinerii anticomuniști au fost torturați între 1949 și 1951.

Marius Sminchișe, autorul expoziției: „O expoziție de rugă către lumină. Ca un zid în fața acestor chinuri care au existat cu toate impedimentele întunericului. Lumina a existat aici datorită credinței.”

Pentru mulți participanți, fotografiile și informațiile despre acea perioadă au fost uluitoare.

Expoziția intitulată „Rugă spre Lumină” poate fi vizitată la Memorialul Închisoarea Pitești până pe 5 martie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite