Ultimul rege al Greciei a fost înmormântat fără onoruri militare. Fosta regină, întâmpinată cu urale

16 ianuarie 2023, 19:17

Sute de greci au venit la Catedrala Bunei Vestiri ca să-i aducă un ultim omagiu Regelui Constantin al II-lea.

Fosta regina a Greciei a fost întâmpinată cu urale când a sosit la Catedrală, la fel și prințesa Alexia a Greciei și Danemarcei. Cu excepția regelui Charles al III-lea, reprezentat la funeralii de sora lui, prințesa Anne, la ceremonia de azi de la Atena au fost prezenți aproape toți monarhii Europei. Iar Prințul Pavlos, fiul regelui Constantin al II-lea a fost cel care a rostit câteva cuvinte la căpătâiul tatălui sau.

”Tată, acesta nu este sfârşitul. Vei trăi mereu în amintirile noastre şi în inimile noastre”, a spus Prințul Pavlos.

Moartea fostului monarh a redeschis răni vechi în Grecia, în special în jurul rolului lui Constantin al II-lea din timpul dictaturii colonelilor de la sfârșitul anilor ’60. A fost criticat că nu a împiedicat atunci ascensiunea la putere a juntei.

Constantiin a părăsit Grecia îîn 1968 și a trăit 40 de ani în exil, la Londra după ce monarhia a fost abolită în Grecia în 1974 printr-un referendum. 70 la sută din greci au votat atunci în favoarea republicii.

A fost deposedat de naționalitatea sa în 1994, când regele a depus o plângere la Curtea Europeană a drepturilor omului pentru a-și recupera bunurile. Curtea a condamnat Grecia să plătească famiiliei regale o daună de 14 milioane de euro. Constantin al doilea a revenit în bătrâna Eladă abia în 2013.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex