Ultimul procuror de la Nürnberg, despre războiul din Ucraina: Inima mea este frântă. Sigur că Putin poate fi tras la răspundere! Nu poți justifica în niciun fel uciderea copiilor

16 aprilie 2022, 16:21

A vorbit cu mine despre ororile la care a fost martor, despre munca sa de o viață în căutarea dreptății și despre ce vede că se întâmplă în Ucraina astăzi. Este o voce din istorie, un memento puternic să nu ne pierdem speranța în căutarea justiției și a stabilirii răspunderii„, a notat Christiane Amanpour.

Benjamin Ferencz a luat parte la Al Doilea Război Mondial. A fost desemnat să meargă în lagărele morții de la Buchenwald și Dachau pentru a strânge dovezi ale ororilor petrecute acolo.

Când vedeți ce se întâmplă în Ucraina acum – și noi am găsit scene cu cadavre, oameni executați sumar, cele mai îngrozitoare orori – comise când forțele ruse se retrăgeau din jurul Kievului. Ce credeți acum, atâția ani mai târziu, având în vedere că sperați să nu mai fie vreodată cazul să fie stabilită răspunderea pentru astfel de crime din Holocaust?

Inima mea este frântă. Mi-am petrecut toată viața după Holocaust încercând să creez o lume a păcii și a armoniei pentru toți, indiferent de rasă sau de crez, și am făcut câteva progrese în acest sens prin crearea de noi tribunale penale internaționale, prin predarea dreptului umanitar în universități, dar să vezi aceste lucruri petrecându-se din nou, foarte similar, copii care sunt împușcați, case care sunt aruncate în aer, mă doare să văd că am învățat atât de puțin din Holocaust și din procese și sper că ne vom veni în fire curând.  Îndemn toate trupele implicate în aceste lupte: Încetați focul imediat!„.

Benjamin Ferencz a cerut ca timpul care ar fi câștigat prin acordurile de încetare a focului să fie folosit de lideri pentru găsirea unei soluții de pace în următoarele săptămâni.

„Cel mai important citat pe care îl am pentru voi este un citat din vorbele comandantului meu, generalul Dwight D. Eisenhower, comandantul trupelor aliate, devenit mai târziu președintele Statelor Unite ale Americii (…): ‘Nu ne mai putem baza pe forță. Dacă va fi să supraviețuiască civilizația, trebuie să se întoarcă la domnia legii’. Acestea au fost principiile mele călăuzitoare”, a declarat Ferencz.

Întrebat dacă crede că cineva ca Vladimir Putin și generalii săi pot fi trași la răspundere, în condițiile în care liderii lumii îl acuză de crime de război, iar jurnaliștii au descoperit dovezile, fostul procuror a răspuns fără ezitare: „Sigur că poate fi tras la răspundere! Nu poți justifica în niciun fel uciderea copiilor, scoaterea lor din spitale, uciderea părinților lor, asta se întâmplă repetat și avem crime împotriva umanității – care au fost pedepsite nu doar la Nürnberg, ci și mai târziu, sub multe jurisdicții. Iar acestea sunt crime împotriva umanității. Avem agresiunea, invadarea Ucrainei, (…) iar uciderile au fost întotdeauna considerate infracțiuni împotriva umanității. Deci nu există nicio dificultate în a clasifica natura sau a dovedi existența crimelor de care oricine este responsabil poate fi tras la răspundere. Dacă domnul Putin este omul din spatele acestora, cu siguranță va ieși cu greu din sala de judecată„.

Chiar dacă o națiune nu este dispusă să accepte obligația de a nu-i ucide pe cei care îi consideră dușmani, există destule modele pentru constituirea unui tribunal, a explicat Benjamin Ferencz. Dificultatea este de a face să fie acceptată jurisdicția tribunalului.

Criminalii nu vor vrea niciodată să existe un tribunal, dar depinde de public fie să îi bage la închisoare, fie să îi aducă în fața justiției sau să îi  înlăture de la putere. Nu pot continua în acest fel – să aibă oameni importanți în administrație sau la conducere care să le spună trupelor să meargă și să ucidă oameni care nici nu știu cine sunt pentru crime pe care nici nu le pot descrie. Și îi ucid cu sutele și cu miile. Aceasta este lumea în care trăim. Și este o lume pe care încă încerc să o schimb la vârsta de 103 ani și nu sunt descurajat. Îmi spun: Nu renunța niciodată! Nu renunța niciodată! Nu renunța niciodată!„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite