„Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost tavanul cum vine peste mine”. Doi frați, scoși de sub dărâmături după 8 zile de la cutremurul din Turcia

14 februarie 2023, 20:04

Erau primele ore ale celei de-a opta dimineți de la cutremur, când salvatorii din provincia Kahramanmaraş l-au găsit pe Muhammed Enes un tânăr de 17 ani. A fost scos cu grija de sub dărâmăturile blocului și dus la spital. La scurt timp după, l-au găsit și pe fratele lui Muhammed, Abdul, în vârstă de 21 de ani.

Cei doi tineri se simt bine și au povestit prin ce au trecut.

Muhammes Enes:De obicei, eu şi fratele mergem la muncă foarte devreme, aşa că mi-am setat alarma la telefon. Când m-am trezit, am simţit o mişcare. Încercam să-l trezesc pe fratele meu când au început să se mişte patul şi peretele. Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost tavanul cum vine peste mine.

Abdul Baki, supravieţuitor: – Eu am numărat că au trecut 12 zile. Dar am fost destul de confortabil. Am avut noroc că mi-am găsit telefonul. Fratele meu a căzut peste mine şi mobilul a ajuns sub pat. Dar am reuşit să ajung la el şi aşa am putut să comunicăm. Intra aer prin crăpături şi am putut să respirăm.”

Reporter: – Aţi mâncat, aţi putut să dormiţi?

Abdul Baki, supravieţuitor: – Am mâncat pudră proteică. Şi da, am dormit, Slavă Domnului. Sper că şi alţii vor fi găsiţi în viaţă. Mulţumim tuturor care s-au rugat pentru noi.

Tot astăzi a mai fost salvat un tânăr de 18 ani, iar după-amiază o femeie a fost scoasă în viață de sub ruinele din orașul Hatay, una din localitățile devastate și de unde cei mai mulți locuitori pleacă, fără să știe unde și cum își vor reface viața.

Hamza Bekry, supravieţuitor: „Este un moment foarte greu. Domnul să ferească pe oricine de aşa ceva. O să luăm totul de la zero, fără mobilă şi fără sentimente. Nici nu mai avem rude aici, toţi au plecat în diferite părţi.”

Aproape 200 de mii de oameni au fost evacuați din zona calamitată, au anunțat autoritățile turce, care în multe locuri încep să dărâme ruinele fostelor clădiri.

Sute de mii de sinistrați și în nordul Siriei. Lăsați aproape de izbeliște timp de o săptămână, oamenii de acolo se descurcă așa cum pot, cu puținele ajutoare pe care le-au primit până acum.

Sabri Al Salameh, supravieţuitor:Nevoile noastre, ale sinistraţilor, sunt simple: un cort, mâncare şi apă. Au sosit unele pachete cu alimente şi mulţi oameni de bine ne-au sărit în ajutor. Dacă avem mâncare şi apă , nu cerem mai mult, Slavă Domnului că am găsit refugiu în acest cort.

Regimul Assad a anunțat că permite deschiderea a două noi puncte de trecere la frontiera cu Turcia pe unde să poată intra camioanele ONU. Nordul Siriei este însă în pragul unei uriașe catastrofe umanitare. Potrivit estimărilor ONU, cutremurele de acum 8 zile au lăsat fără locuință peste 5 milioane de sirieni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă