Ultimul film al lui Cristian Mungiu a fost proiectat la Pata Rât, la una dintre cele mai sărace comunități din România

12 iunie 2022, 16:23

Pelicula „RMN” a regizorului Cristian Mungiu care a impresionat publicul și juriul la festivalul de film de la Cannes, a rulat într-unul dintre cele mai sărace cartiere din România. Scenariul, în fapt o poveste reală despre rasism şi ură într-o comunitate tradițională, i-a impresionat pe români, dar mai ales pe străinii care muncesc pe șantierele din Cluj. Ei spun că trăiesc o altă experiență decât cea din film, că sunt bine tratați la noi în țară.

Pentru toți localnicii din Pata Rât, proiecția în aer liber a fost o experiență deosebită. Mulți dintre oamenii care trăiesc lângă groapa de gunoi a Clujului au fost relocați acum 12 ani din centrul Clujului. Iar condițiile în care își duc traiul sunt greu de imaginat.

Colonia de la Pata Rât, supranumită și „Dallas”, s-a format lângă orașul Cluj-Napoca din anii 1960, când primii oameni sărmani au găsit adăpost aici. Li s-au alăturat și alții în timp, dar în 2010 autoritățile a adus aici zeci de familii evacuate forțat din Cluj. În prezent, aici trăiesc în jur de 1500 de oameni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite