Ultimii în UE la investiții în dezvoltarea personală și profesională. Doar 1 la sută dintre românii apți de muncă sunt atrași de formarea continuă

5 iulie 2021, 17:47

De la începutul crizei sanitare, ponderea populației interesate să deprindă noi abilitați a fost de nouă ori mai mică decât media europeană. Specialiștii în resurse umane spun că un CV completat cu o limbă străină sau cu un curs de perfecționare poate face oricând diferența la angajare.

Diana e studentă în ultimul an la Facultatea de Ciberneticî din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În paralel, lucrează ca programator la o companie din domeniul IT. Spune că de la începutul crizei sanitare a urmat cursuri de perfecționare pentru a învață cele mai noi limbaje de programare.

Diana Petre, programator:Am avut acces la niște cursuri prin intermediul facultății, niște cursuri gratuite. M-a ajutat oricum și la CV. Vreau să progresez, vreau să cunosc lucruri noi și, plus de asta, fiind mult mai ușor online, mi-aș dori să fac cât mai mult”.

Românii, comparartiv cu europenii, au fost anul trecut prea puțin interesați să investească în dezvoltare profesională. Doar 1 la sută dintre cei apți de muncă  sunt atrași de formarea continuă.

Alina Bota Tăbușcă, consultant în carieră: „E greu să accezi la un job mai bun dacă nu ai abilitățile reale necesare. Dacă tot ce ai făcut tu a fost învățământ improvizat se va vedea. În plus, sunt angajatori care cer diplome, certificări”.

Situația e diferită în alte țări europene.

Spaniolii au profitat din plin de perioada pandemiei pentru a investi în dezvoltare personală. Au înregistrat cea mai mare creștere anul trecut, urmați de greci și de lituanieni, în ciuda faptului că în ultimii aproape 10 ani procentul adulților care au investit în educația lor a fost mereu constant, în jur de 10%

Iar în Franța, procentul celor interesați de pregătirea profesională e mult mai mare.

Educația prin noile tehnologii a crescut în Franța iar firmele care au propus în 2020 soluții ce îmbină științele cognitive cu inteligența artificială și-au triplat cifra de afaceri. Peste 78% dintre francezi sunt conștienți că în fața noilor provocări, dezvoltarea personală și pregătirea profesională sunt obligatorii.

Țara europeană cu cei mai mulți cetățeni care au investit în dezvoltarea personală și profesională a fost Suedia, cu o pondere a populației de peste 28%, anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite