Timișoara începe să trăiască în spiritul lui Brâncuși. Sâmbătă se deshide expoziția eveniment dedicată marelui artist cu 100 de lucrări și documente, multe aduse din Paris și Londra pentru prima dată în România. Specialiști din Marea Britanie au montat operele estimate la o jumătate de miliard de euro. Sunt impuse măsuri de securitate excepționale. Expoziția este deschisă la Muzeul de Artă și face parte din programul - Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția reunește la Timișoara peste 100 de lucrări ale lui Constantin Brâncuși, sculpturi emblematice realizate în perioada de maturitate a artistului și care au ajuns în premieră în România, de la Centrul Pompidou din Paris sau Tate Gallery din Londra. Printre exponate sunt și opere din colecții muzeale sau private, din România.
Doina Lemny, curator, expoziţie Brâncuşi: Sunt opere esențiale din parcursul lui Brâncuși și am ținut să se lege și să arat, într-un circuit, legătura lui Brâncuși cu țara.
Opera de artă Coloana fără sfârșit se află pentru prima oară în România. A fost adusă de la Centrul Pompidou din Paris.
O echipă de specialiști din Marea Britanie a montat operele estimate la o jumătate de miliard de euro. Astfel, evenimentul are loc în condiții de securitate excepționale. S-au investit peste 2,5 milioane de euro în pregătirea muzeului.
Filip Petcu, director, Muzeul Naţional de Artă Timişoara: Pe lângă sistemul de supraveghere cu camere CCTV, s-au instalat o serie de senzori antiefracție, sisteme de control acces, poartă de securitate antitero la intrare și bineînțeles că s-au luat toate măsurile în ceea ce privește paza umană.
Expoziția lui Constantin Brâncuși a fost adusă la Timișoara prin efortul comun al Fundației Art Encounter, Institutului Cultural Francez și al Consiliului Județean Timiș.
Ovidiu Șandor, preşedinte, Fundaţia Art Encounter: Mi se pare grozav că am adus și aceste lucrări - sculpturi, desene, documente - care atestă relația permanentă a lui Brâncuși cu oameni din România. Este o expoziție care se întâmplă o dată într-o generație. Ultima expoziție Brâncuși în România a avut loc în 1970.
Alin Nică, preşedinte, Consiliul Judeţean Timiş: Pentru timișoreni este un prilej de mândrie cu atât mai mult cu cât nicăieri în România, de 50 de ani, atât de multe exponate Brâncuși nu au fost deschise și accesibile vizitatorilor.
Autoritățile timișorene se așteaptă ca expoziția să atragă și mulți turiști din străinătate.
Lucrările vor rămâne expuse la Muzeul de Artă din Timișoara până pe 28 ianuarie anul viitor.