Ultimele pregătiri pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. Simultan se va desfășura un referendum consultativ privind numărul deputaților

23 februarie 2019, 13:42

Candidaţii democraţi au împărţit locuitorilor din Chișinău trandafiri roșii – simbolul formațiunii politice.

Un alt candidat şi-a agățat portretul de tractoare cu care au defilat prin satul Costești.

Iar liberalii, cot la cot cu unioniştii, au mers în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău cu ziarele electorale ale Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi au scandat „Jos propaganda!” şi „Sus Unirea!”.

Au apărut și primele informații despre posibile nereguli.

Un vot în favoarea unui partid sau a unor candidaţi ar costa 400 de lei. Cu această sumă ar fi ademenţi locuitorii din regiunea transnistreană. Mai mult, pentru aceştia ar fi pregătite şi mijloace de transport către secţiile de votare.

Asta aflăm din discuția înregistrată între doi alegători. Fragmente din această conversație au fost trimise de un telespectator redacției TVR Moldova.

În același context, liderul blocului electoral ACUM susţine că duminică, în întreaga ţară, se va încerca fraudarea alegerilor.

Scrutinul electoral se desfășoară după noi reguli de joc.

În primul rând, 50 de deputați vor ajunge în Parlament după ce vor fi aleși pe listele de partid, iar alți 51 după ce vor fi aleși pe circumscripțiile uninominale, a precizat Svetlana Gore, jurnalist TVR Moldova, pentru Telejurnal.

Sâmbătă mai este permisă campania electorală, spre deosebire de alte alegeri.

O a doua noutate este aceea că cetățenii moldoveni din diaspora care au acte de identitate expirate nu vor mai putea să își exercite dreptul de vot.

Alegătorii vor primi în secții 4 buletine de vot. Pe două își vor alege deputații, iar pe celelalte două vor trebui să răspundă la întrebări din cadrul unui referendum consultativ. Ei vor trebui să spună dacă sunt de acord să fie redus numărul de deputați de la 101 la 61,  dar și dacă își doresc să fie instituite anumite competențe pentru a fi retras mandatul deputaților în cazul în care nu respectă anumite obligații.

Secțiile de votare se deschid la ora 07.00.

Comisia Electorală Centrală a aprobat participarea a peste patru mii de observatori naţionali şi internaţionali la scrutinul de duminică.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite