Rusia a anunțat astăzi că a început să retragă o parte din militarii staționați la granița Ucrainei, pentru că și-au încheiat exercițiile militare. Un semn bun, consideră occidentalii, care însă nu sunt convinși că în teren situația începe să se calmeze. La Moscova, cancelarul Germaniei a avut o întrevedere cu președintele Putin, căruia i-a transmis din nou că orice escaladare a situației va fi urmată de sancțiuni dure la adresa Rusiei. Cu amănunte, corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.
Moscova anunță că doar o parte dintre militarii ruși dislocați la frontiera cu Ucraina se întorc în garnizoane.
IGOR KONASHENKOV, purtător de cuvânt, Ministerul Apărării din Rusia: După încheierea activităţilor de pregătire militară, ca de obicei, ne vom întoarce la bazele permanente. Efectivele Districtelor Militare de Sud şi de Vest şi-au terminat misiunea şi au început să încarce tehnica militară pe mijloace de transport feroviare şi auto. Chiar astăzi vor pleca spre garnizoanele de domiciliu.
În același timp, manevrele comune ruso-belaruse cât și cele navale din Marea Neagră continuă și evident, încă stârnesc îngrijorare în Europa.
JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: Sunt motive pentru un optimism precaut, dar până acum nu am văzut în teren niciun semn de dezescaladare. Rusia încă mai are timp să facă un pas înapoi de pe marginea prăpastiei. Opriţi pregătirile de război şi începeţi lucrul pentru găsirea unei soluţii paşnice!
Întrebat despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ministrul de externe Serghei Lavrov a calificat drept terorism informațional toate relatările vehiculate în presa occidentală referitoare la iminența unei intervenții militare în țara vecină. Maria Zaharova - purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe - aprecia că propoganda occidentală a pierdut.
Maria Zaharova: "15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca ziua în care propaganda de război a Occidentului a eșuat. Au fost compromiși și distruși, fără să fie tras un singur foc”.
Deputații ruși s-au adresat astăzi președintelui Putin să recunoască independența provinciilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. Mediile din capitala rusă apreciază că liderul de la Kremlin nu se va grăbi să dea curs solicitării Dumei de Stat și va prefera să țină în șah Kievul, ca nu cumva autoritățile ucrainene să intervină în forță în Donbas.
La finalul întâlnirii cu cancelarul german Olaf Scholz, Vladimir Putin a declarat că nu își dorește un război în Europa și tocmai de aceea a inițiat negocierile pe tema unor garanții de securitate. Ce va face Putin? Va merge mai departe, conform planului, în funcție de realitățile de pe teren și rezultatul negocierilor cu Statele Unite și Alianța Nord Atlantică - a mai precizat liderul de la Kremlin.
Din Moscova, Liviu Iurea, Televiziunea Română