Ultima zi pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Ministrul Culturii: Procedura de înscriere va fi reluată

31 ianuarie 2020, 12:37

1 februarie 2020 era data-limită până la care România putea cere înscrierea Roșiei Montana în Patrimoniul mondial UNESCO. Fără un semn clar din partea autorităților, activiștii s-au mobilizat și au ieșit din nou în stradă pentru salvarea așezării miniere.

Totul va fi salvat, transmite Ministerul Culturii, care vrea să transforme zona într-o perlă a Europei.

Pentru localnicii din Roșia Montana, transformarea părții vechi a comunei într-un monument UNESCO înseamnă speranță.

În urmă cu 15 ani, localitatea avea 5000 de locuitori, iar exodul din ani 2008-2009 a făcut ca numărul acestora să ajungă la 2500. Căderea economică ce a afectat comuna i-a făcut pe mulți să meargă să lucreze în alte orașe.

Ministerul Culturii vrea să reia și demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer, dar și restaurarea caselor parohiale reformată și greco-catolică, împreună cu Institutul Național al Patrimoniului.

________________________________

Astăzi la ora 19.00, expiră termenul pe are statul român l-a avut la dispoziție pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. La Cluj, activiștii au ieșit în stradă pentru a cere urgentarea acestui demers.

Mai mulți activiști au venit aici de la ora 10.00. Ei cer Executivului să găsească rapid o soluție mai ales că termenul expiră în această seară la ora 19.00.

Protestatarii spun că dacă acest moment este ratat, întreaga procedură trebuie reluată de la zero.

Ei susțin că includerea în patrimoniul universal ar aduce asistență și eventuale fonduri pentru conservarea și punerea în siguranță a clădirilor monument istoric chiar de la UNESCO.

În plus ar însemna și interzicerea oricărei activități economice care ar prejudicia patrimoniul respectiv, inclusiv începerea unei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur ori alte metale prețioase.

Activiștii așteaptă un răspuns clar în acest sens de la reprezentanții executivului, care inclusese acest obiectiv în programul de guvernare, la punctul 10.

Proiectul de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.

Ministrul Culturii: Procedura de înscriere a sitului Roșia Montană în UNESCO va fi reluată

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, vineri, că, în urma analizei și consultărilor, a luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată.

Notificarea va fi depusă vineri, iar autoritățile în domeniu se încadrează în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial, care va avea loc în China.

„Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național. Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban”, a mai spus Gheorghiu.

Ministrul Culturii a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu primarul localității Roșia Montană.

De asemenea, acesta a spus că Muzeului mineritului din Roșia Montană va fi transferat în patrimoniul Ministerului Culturii. Acesta nu este legal constituit ca muzeu sau colecție, deși deține bunuri de valoare. Transferul se poate face prin hotărâre de Guvern, pe baza deciziei Ministerului Economiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite