Ultima zi pentru depunerea declarației unice. Contribuabilii nu au depus formularul online pentru că procedura este complicată

31 iulie 2019, 09:01

Sediul administrației financiare din Sectorul 1, București. Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de persoane au venit la ghișee să depună Declarația unică. Sunt oameni care obțin venituri cu întreprinderi individuale, de familie, PFA sau profesii liberale. Mulți contribuabili spun că nu sunt, însă, la prima tentativă.

Oamenii au cerut ajutorul funcționarilor ANAF ca să depună declarațiile pe Internet. Altfel, ei spun că nu s-ar fi descurcat.

Consultanții fiscali consideră că sistemul informatic trebuie îmbunătățit, iar formularul – simplificat.

În România, aproape un milion de persoane obțin venituri din activități independente. Cei care nu au depus declarația unică riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei.

________________________

„Prin acest formular se declară, după caz: impozitul pe veniturile realizate din România sau /şi din străinătate în anul 2018; impozitul pe venitul estimat a se realiza din România în anul 2019 sau impozitul aferent normei de venit; venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, contribuţiile sociale datorate în anul fiscal 2018”, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului ‘Depunere declaraţii’, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat. De asemenea, ‘Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice’ se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri egale cu cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară.

Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite