Ultima zi de pelerinaj în Capitală. Mesaj controversat al Patriarhului Daniel: În 1989, regimul comunist a căzut ca o pedeapsă a Sfântului Dimitrie, la doar câteva luni după ce a interzis pelerinajul de la Patriarhie

Rugăciune, pioșenie și numai 35 de mii de credincioși la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou în acest an. Restricțiile sanitare au redus mult numărul pelerinilor care obișnuiau să stea la cozi uriașe pe dealul Patriarhiei. Patriarhul Daniel a oficiat slujba și le-a transmis autorităților un mesaj controversat: "în 1989, regimul comunist a căzut ca o pedeapsă a Sfântului Dimitrie, la doar câteva luni după ce a interzis pelerinajul de la Patriarhie".

27 Octombrie 2020, 20:21 |
Ultima zi de pelerinaj pe dealul Patriarhiei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Slujba în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou era oficiată anul trecut de peste 50 de episcopi, cu mii de pelerini prezenți.

Acum, în pandemie, Patriarhul Daniel și 3 episcopi au ținut slujba în fața a 200 de credincioși.

Restricțiile sanitare au redus considerabil numărul de oameni veniți să se închine la moaștele Sfântului. Doar 35.000 au intrat în curtea Patriarhiei în cele 3 zile de pelerinaj.

Dacă anul trecut pelerinii erau nevoiți să aștepte la coadă cel puțin 5-6 ore pentru a atinge sfintele moaște, anul acesta timpul de așteptare a fost de maximum 30 de minute.

Pe lângă credincioșii care au așteptat pioși să se închine la racla expusă în curtea Patrairhiei au fost și câțiva oameni care au refuzat să poarte masca obligatorie. Și au devenit recalcitranți când jandarmii i-au amendat.

Spre deosebire de alți ani, în predica rostită în zi de sărbătoare, Patriarhul Daniel a aruncat o săgeată către autorități.

Reacția vine după disputele din ultima perioadă cu oficialii statului pe tema restricțiilor impuse pelerinajelor de la Iași și București.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște. Această umilire a Sfântului Dimitrie a fost răsplătită în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut.

Pelerinajul se încheie în această seară, o dată cu depunerea raclei cu moaștele Sfântului Dimitrie înapoi, în Catedrala Patriarhală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI