Ultima zi de audieri a miniștrilor din Guvernul Orban II. Răfuieli politice, un singur aviz favorabil

S-au încheiat audierile miniștrilor din Cabinetul Orban II. Singura surpriză a reprezentat-o avizul favorabil obținut de propunerea pentru Agricultură, Adrian Oros. Miniștrii propuși la Sănătate, Muncă, Transporturi și Fonduri europene au fost respinși. După audieri, liberalii s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis.

19 Februarie 2020, 08:19 (actualizat 19 Februarie 2020, 21:03) |
A treia zi de audieri
A treia zi de audieri
MInistrul propus al Agriculturii, Adrian Oros
Victor Costache, ministrul propus al Sănătății
Palatul Parlamentului
violeta Alexandru, audiată în comisiile de specialitate
M. Boloș, auiat în comisii

Nici de la audierile de miercuri nu au lipsit replicile acide.

Certurile au avut câștig de cauză la audierea ministrului propus la Muncă, Violeta Alexandru. Ea a primit aviz negativ.

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a primit tot un aviz negativ. Printre cele mai frecvente întrebări s-a numărat cea legată de ordonanța de urgență pe sănătate. Transplantul de plămâni și legea antifumat au fost alt prilej pentru schimburi dure de replici.

Nici anunțul despre alternativa la autostrada Comarnic-Brașov, nici promisiunile că metroul va circula prin cartierul Drumul Taberei pe 30 iunie nu i-au convins  pe parlamentari să-i dea un aviz pozitiv ministrului Transporturilor.

În schimb, prestația ministrului propus la Agricultură, și el în funcție, a fost pe placul membrilor comisiilor de specialitate.

A fost al patrulea membru al cabinetului propus care a plecat din comisie cu aviz favorabil.

____________________________________

Lucian Bode a primit aviz negativ în Parlament pentru portofoliul Transporturilor în Guvernul Orban II. Ministrul a avut 20 de voturi "pentru" și 25 "împotrivă".

Lucian Bode, propus pentru portofoliul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor: Numărul de contracte finanţate în exerciţiul 2014-2020 este de 93.

"Trei contracte de finanţare pentru infrastructură în valoare de 21,2 milioane de euro au fost deja semnate în 2020 şi ne propunem să transmitem Comisiei Europene minimum cinci proiecte majore", a subliniat ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, la audierile din comisiile de specialitate reunite, din Parlament.

Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, a primit aviz negativ, cu 35 de voturi "împotrivă" și 13 voturi "pentru".

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, audiată în comisiile parlamentare reunite pentru Muncă și pentru drepturile omului: Am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii.

În cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele, a declarat miercuri ministrul desemnat al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare de specialitate.

(w500) violeta Al

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a primit aviz negativ. Votul în Comisiile pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor şi Senat a fost distribuit astfel: "împotrivă" - 17 voturi, "pentru" - 12 voturi, două abţineri.

"Riscul de decomitere pentru anul 2019, în valoare de 557 milioane de euro, a fost eliminat până la ultimul cent şi am reuşit să trimitem la Comisia Europeană declaraţii de un miliard de euro", a subliniat la audierile din comisiile reunite de specialitate din Parlament ministrul propus al Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

(w500) M. BoloČ™,

Ministrul Sănătății Victor Costache, audiat în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului: Nu va exista o criză a vaccinului antigripal în sezonul 2020 - 2021.

Ministrul Sănătății Victor Costache, aviz negativ cu 20 de voturi pentru respingere  și 6 împotrivă.

Victor Costache, întrebat de Șerban Nicolae de ce l-a demis pe Mircea Beuran din funcția de șef de secție la Floreasca în urma unei "anchete sumare" și a unei "false acuzații că a dat foc unei femei pe masa de operație", a răspuns: "Demiterea din funcția de șef de secție a domnului Beuran nu a fost decizia mea. Ministrul Sănătății nu poate demite un manager și nici măcar un șef de secție. Șeful de secție răspunde în fața managerului, iar managerul răspunde în fața consiliului de administrație. Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef de secție de către managerul spitalului".

Referindu-se la noul tip de coronavirus, Costache a subliniat că în România nu există niciun pacient infectat.

Costache a mai declarat că în cele trei luni ale mandatului său s-a concentrat pe reforma sistemului sanitar, precum şi pe investiţii în infrastructură, construcţia a trei spitale regionale fiind "în linie dreaptă".

"În prima parte a mandatului ne-am concentrat pe o reformă a resursei umane şi am reuşit o reală reformă a sistemului de rezidenţiat. În 2019 aveam un număr record de tineri medici care au reuşit examenul de rezidenţiat. A trebuit să integrăm 7.000 de medici în sistemul sanitar, o cifră benefică, având în vedere resursa umană deficitară din sistemul sanitar. Astfel, am reuşit să reorganizăm sistemul şi, după reforma legislativă, un număr de 44 de centre noi au fost deschise şi s-a permis descentralizarea sistemului de rezidenţiat - o măsură oportună care permite startul procesului de relocare şi repopulare a spitatelor noastre judeţene pe teritoriul României. Din cele 44 de centre nou deschise, 32 sunt publice, 12 sunt private. (...) Cu siguranţă aceşti rezidenţi pe viitor vor repopula spitale deficitare din teritoriul românesc şi, de asemenea, vor fi o sursă şi vor stimula medicii din străinătate să se întoarcă în ţară",
a afirmat Costache la audierile din Comisiile parlamentare reunite de Sănătate.

El a adăugat că o a doua reformă a fost în organizarea investiţiilor în infrastructură.

"În prima parte s-au pus în linie dreaptă contracte de finanţare a celor trei spitale regionale. Astfel, pe 31 de centre s-a semnat contractul de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi. Aşteptăm data semnării contractului de finanţare pentru spitalul regional din Cluj şi a celui din Craiova. Ca o informaţie de ultimă oră: sunt peste 35 de ofertanţi pentru faza de proiectare a spitalului regional din Iaşi. De asemenea, am organizat un mecanism de investiţie şi de modernizare a infrastructurii din sănătate a celorlalte spitale din România, în cadrul unui Program Operaţional pentru sănătate"
, a adăugat ministrul.

Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat că a operat aproape 40 de pacienţi de când a intrat în Guvern.

"Activitatea de ministru nu mă încurcă, am operat aproximativ 38 de pacienţi, este un volum mare pentru specialitatea pe care o practic. Şi pentru că suntem singurul centru de boli cardiovasculare din zonă. (...) Sunt operaţii care salvează viaţa", a spus Costache, care a precizat că aceste intervenţii au fost efectuate în weekend.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a întrebat când va exista o lege a malpraxisului.

"Această lege a malpraxisului este cerută de oamenii de bună credinţă, nu de cei care îşi trimit rezidenţii nepregătiţi în sală şi dau foc la pacienţi, nu la acei medici mă refer eu, ci la cei de bună credinţă. Pe când o lege a malpraxisului?“, a întrebat deputatul Ungureanu.
Victor Costache a spus că în România sunt mai multe procese de malpraxis decât în SUA.
"Vă asigur că este una din priorităţile noastre legea malpraxisului. În momentul de faţă, în România, şi o ştie puţină lume, avem de trei ori mai multe procese de malpraxis ca Statele Unite, de trei ori mai multe procese de malpraxis. Am ajuns ca în multe spitale să practice o medicină defensivă, practic protocoalele sunt lăsate mai pe urmă şi medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fie victima unor procese penale şi lucrul acesta ne va distruge şi mai mult sistemul sanitar. Da, deci trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului. Avem o comisie de Sănătate foarte dinamică şi sper în perioada următoare să avansăm pe acest subiect”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

(w500) Victor Cos

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, audiat în comisiile reunite: Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic cât mai bun posibil

Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Oros, avizat favorabil în comisiile de specialitate. Au fost 18 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri.

(w500) MInistrul

"Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil, să-l scriem în interiorul instituţiei şi în folosul agricultorilor şi al celor care lucrează în industria alimentară. Am pornit aici de la studiul balanţei comerciale în ultimii 7 ani, unde se observă foarte clar că, începând din 2015, deficitul balanţei comerciale creşte brusc, ajungând în 2018 la peste un miliard de euro, iar în 2019, primele 11 luni, la 988 de milioane de euro. Practic, acest deficit comercial nu înseamnă altceva decât că exportăm, din păcate, în continuare materie primă neprocesată, purtătoare de subvenţii. Practic, exportăm subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare. De aceea în Programul Naţional Strategic ne propunem să luăm acele măsuri care să repare în câţiva ani de zile acest deficit al balanţei comerciale", a spus Oros.

El a precizat că în prezent la nivelul Comisiei Europene se lucrează la Politica Agricolă Comună, fiind două mari provocări, respectiv "Green Deal"şi conceptul "De la fermă la furculiţă", iar aceste două noi abordări trebuie implementate în PAC şi "noi trebuie să ne mişcăm foarte repede să le prindem în Programul Naţional Strategic".

___________________________________

Parlamentarii opoziţiei au încercat să îi pună în dificultate pe candidaţi, iar atmosfera a devenit încordată. Miniştrii propuşi la Dezvoltare, Ion Ştefan, cel pentru Tineret și sport, Ionuţ Stroe, al Justiţiei, Cătălin Predoiu, al Educaţiei, Monica Anisie, şi al Culturii, Bogdan Gheorghiu, au primit aviz negativ.

Avizele comisiilor sunt consultative. Votul de învestire a Cabinetului Orban II în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Avize negative în forurile legislative de specialitate au primit: Florin Cîțu - Finanțe, Marcel Vela - Interne, Costel Alexe - Mediu, Bogdan Gheorghiu - Cultură, Cătălin Predoiu - Justiție, Ionuț Stroe - Tineret și Sport, Ion Ștefan - Dezvoltare și Monica Anisie - Educație.

Programul audierilor de astăzi:

9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului.

10.00 – Ministrul Sănătății Victor Costache va fi audiat în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.

12.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș va fi audiat în comisiile reunite pentru mediu ale Camerei Deputaților și Senatului.

13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată în comisiile reunite pentru muncă și pentru drepturile omului ale Parlamentului.

15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi și pentru comunicații ale Camerei Deputaților și Senatului. (Sursa: Mediafax)

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI