Ultima rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Președintele a avut discuții cu Dan Barna, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban

15 octombrie 2019, 08:03

ACTUALIZARE 15.10 Ludovic Orban i-a chemat pe liderii grupurilor parlamentare Raluca Turcan și Florin Cîțu la o întâlnire, de la ora 15.00, la sediul PNL din Modrogan, au declarat surse din partid. Președintele liberalilor ar avea câte trei nume pentru fiecare dintre cele 16 ministere din viitorul Executiv, au adăugat sursele citate.

ACTUALIZARE 13.30 Președintele României, Klaus Iohannis, susține  ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, anunță Administrația Prezidențială. Se așteaptă ca șeful statul să anunțe numele premierului desemnat.

ACTUALIZARE 13.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb, şi va putea preciza dacă va susţine sau nu viitorul guvern după anunţarea numelui premierului desemnat: „Probabil că astăzi domnul Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui. Nu respingem, dar nici nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul, să vedem lista de miniştri. După ce vom şti aceste lucruri, putem spune dacă susţinem sau nu susţinem viitorul guvern”, a precizat Kelemen Hunor, citat de Agerpres, după consultările avute marţi cu preşedintele Klaus Iohannis.

În opinia sa „este greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua”.

ACTUALIZARE 12.50 Liderul USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat, la consultările de la Cotroceni, că îşi doreşte alegeri anticipate, însă după scrutinul din noiembrie. Barna spune încă că momentul potrivit ar fi în prezent, „cât PSD este slab”: „Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă că trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi, pe mâine. Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un Guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de Guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în Guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a scris Barna, pe Facebook.

ACTUALIZARE 12.00 Rundă finală de consultări la Palatul Cotroceni pentru formarea noului Guvern. Au fost deja la discuții șefii USR și UDMR, Dan Barna și Kelemen Hunor. Președintele are ultimele discuții cu președintele liberalilor, Ludovic Orban, cel care va fi, cel mai probabil, propus pentru funcția de premier.

ACTUALIZARE Președintele USR Dan Barna este primul care a mers, de la ora 10:30, la consultările care au loc la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier. Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marți, cu șeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR și Ludovic Orban din partea PNL.

ACTUALIZARE În această dimineață sunt așteptați la consultări la Palatul Cotroceni liderul USR, Dan Barna, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, urmând ca în jurul prânzului să vină la discuții cu președintele Iohannis liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis Ramona Avramescu, în direct de la Palatul Cotroceni.

După discuții, este de așteptat ca președintele să anunțe numele premierului desemnat. În acest moment, toate sursele politice dau ca sigură numirea lui Ludovic Orban în această funcție.

Ieri au fost invitați la Cotroceni pentru consultări Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Tomac și reprezentanții minorităților.

Ludovic Orban încearcă să obțină voturile necesare în Parlament pentru instalarea unui guvern în jurul PNL. Până acum, doar minoritățile și-au anunțat sprijinul.

În schimb, celelalte partide au început să facă publice, oficial sau pe surse, condițiile pentru sprijinirea guvernului. PMP vrea vot în două tururi pentru primari, UDMR nici nu vrea să audă. USR cere desființarea Secției speciale pentru magistrați, ALDE se opune cu înverșunare.

Nu e clar, deocamdată, ce vrea Victor Ponta,  care spune ca de data aceasta va onora invitația președintelui Iohannis la Cotroceni.

Situația s-a complicat și în USR. Unii lideri, în frunte cu Stelian Ion, cer intrarea la guvernare alături de liberali, deși oficial partidul susține alegerile anticipate.

Dan Barna, președintele USR: „Putem să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate”.

PSD va lipsi din nou de la consultările cu președintele. Partidul pare decis să nu voteze pentru investirea noului guvern, chiar dacă, imediat după moțiunea de cenzură, Viorica Dăncilă spunea altceva.

După ce premierul este desemnat de președinte, acesta are la dispoziție 10 zile ca să își formeze un cabinet și să meargă în Parlament pentru învestire. Are nevoie de 233 de voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite