Ultimele discuții înainte de adoptarea noului Cod Fiscal. Patronatele cer amânarea modificărilor până anul viitor

11 iulie 2022, 08:34

ACTUALIZARE Marii hotelieri ar vrea ca noile măsuri fiscale să nu fie prea dure şi prea rapide, astfel încât industria să nu fie bruscată.

Reprezentantul care a participat la negocieri cu premierul a primit promisiuni că vor fi făcute mici modificări în viitoarea ordonanță.

„De exemplu acciza la alcool – acea solicitare să intre în vigoare de la anul, și dacă nu se poate, măcar să avem o creștere etapizată. (…) Le-am sugerat și anumite soluții de compromis. În august poate să fie, de exemplu, baza accizei și indexarea cu inflația poate să se întâmple mai încolo”, a declarat Radu Burnete, reprezentantul Confederației Patronale Concordia.

Cele mai multe nemulțumiri le au reprezentanții HORECA, cei cu firme mici. Una dintre obiecții se referă la impozitarea salariilor minime din contractele part-time.

„Din păcate, abordarea în România este invers, de jos în sus, începem cu microîntreprinderile, începem cu cei mai vulnerabili, și după aia, dacă va mai fi timp, continuăm cu cei mari, de care, din păcate, nu se atinge nimenea”, a subliniat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

Și cei din zona jocurilor de noroc cer un moment de respiro. Guvernul ar vrea ca acest sector să fie impozitat cu 40%.

Liviu Popovici, reprezentantul Asociațiilor Jocurilor de Noroc:Câștigurile extreme, da, să poată fi impozitate cu 40%, peste un anumit plafon, de 66.750 am zis că-l putem digera la nivel„.

Şi transportatorii spun că au primit ceva promisiuni de clarificare a măsurilor care îi vizează.

Nemulțumiți rămân cei din construcții. Ei au cerut ridicarea plafonului de impozitare a salariilor de la 10.000 la 15.000 de lei.

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții: Într-adevăr, ne-au lăsat de înțeles că speranțele nu sunt foarte mari„.

Unele sindicate sunt optimiste, altele sunt profund nemulțumite de politica fiscală a guvernului. Întâlnirile continuă la Ministerul Finanțelor.

Detalii, în materialul VIDEO

Noul Cod fiscal ar urma să fie adoptat în ședința de guvern de vineri, prin ordonanță de urgență.

ACTUALIZARE Potrivit proiectului de ordonanţă care urmează să fie aprobat săptămâna aceasta, unele majorări de taxe ar trebui să intre în vigoare din august.

Principalele modificări prevăd deduceri de 15% din impozitul pe venit pentru tinerii până în 26 de ani, accize majorate la alcool şi ţigări şi creşterea TVA de la 5 la 9% pentru restaurante, catering, hoteluri.

De luna viitoare, pentru angajații din agricultură și construcții vor fi limitate facilitățile fiscale pentru veniturile de până la 10 mii de lei. Acum pot primi aceste facilități angajații care au salarii de cel mult 30 de mii de lei.

De la începutul anului viitor, cota TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, dar şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Această ordonanță de urgență va fi adoptată săptămâna viitoare și aduce modificări care se aplică în două tranșe diferite.

O parte din modificări se aplică de la 1 august, iar celelalte începând cu 1 ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mulți români stau la coadă ca să-și achite taxele și impozitele

Sute de clujeni stau la coadă pentru un loc de parcare

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri