ULTIMA EDIȚIE O formă de cancer este tratată genetic în SUA. Cercetătorul român Adrian Bot a lucrat la această terapie

3 decembrie 2017, 16:01

Cercetătorul Adrian Bot a vorbit despre terapia genetică, conceptul de a modifica genetic o celulă umană, pentru a reuși tratarea unor boli cum ar fi cancerul. Este un concept care a fost analizat în ultimele trei decenii și care anul acesta a atins „standard of care”, ceea ce înseamnă că a devenit practică medicală în Statele Unite.

Adrian Bot, cercetător: „Strategia la care am lucrat implică modificarea genetică a celulelor albe în pacienți care au cancer, pentru a produce celule ce au capabilitatea să migreze în organism, să detecteze celule canceroase și să le elimine. Acest tip de tehnologie implică folosirea celulelor pacientului și a le modifica folosind gene sintetice, gene care exprimă acești receptori ce facilitează recunoașterea celulelor canceroase”.

Această terapie este deja folosită în SUA în tratarea limfomului malign cu celule B, o boală extrem de gravă în stadiu metastatic, ce ucide zeci de mii de pacienți în fiecare an. Aprobarea, în octombrie 2017, de către FDA (n.r., Food and Drug Administration, Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente a Statelor Unite), a marcat o nouă etapă în medicina moleculară.

Obiectivul cercetătorilor americani este ca, pornind de aici, în câțiva ani, toate tipurile de boli oncologice să devină vindecabile. „Începutul este leucemia, sunt bolile maligne sanguine, dar deja am început programe pentru tratarea tumorilor solide” – a spus dr. Adrian Bot.

Un tratament de acest tip pentru un pacient aflat în stare terminală costă sute de mii de dolari, în SUA, și durează câteva săptămâni.

Terapia a presupus 25 de ani de cercetare și au fost investiți un miliard de dolari în primul produs care este pe piață.

Discuția a continuat cu subiectul investițiilor în cercetare pe care le face România în domeniul medical.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite