UEFA nu a autorizat afișarea simbolurilor "Ungariei Mari" la meciurile echipei naționale. Forul european dezminte informația publicată de Federația Maghiară de Fotbal

Reacții dure în lumea sportului dar și pe scena politică după ce Federația Maghiară de Fotbal a declarat că UEFA ar fi aprobat afişarea hărţii Ungariei Istorice pe stadioane. Harta include şi toată Transilvania. Federația Română de Fotbal neagă că UEFA ar fi luat o asemenea decizie, contrară de altfel regulamentului. Reacții ferme au venit și de la Consiliul antidiscriminare și de la politicienii români. Guvernul așteaptă o poziție oficială a UEFA. Între timp, secretarul general al organizației îi transmite omologului său din Federația Maghiară că solicitarea făcută UEFA a fost respinsă.

22 Martie 2023, 09:48 (actualizat 22 Martie 2023, 18:44) Știrile TVR |

FRF: Revizionismul nu este acceptat în fotbal

FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată, se arată pe site-ul FRF.

“Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.

Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.

Federația Română de Fotbal amintește că revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”.

Ce spunea Federația Maghiară de Fotbal

„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r.  Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei. După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii rasismului și, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelele care poartă un astfel de mesaj constituie abatere disciplinara.

În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

• poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;

• doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;

• simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită  conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;

• simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, se arată pe site-ul Federației Maghiare de Fotbal.

Marcel Ciolacu: Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reacționat pe Facebook după anunțul forului fotbalistic de la Budapesta:

“Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere.

Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii.

Salut poziția echilibrată a președintelui CNCD, Csaba Asztalos, și sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât și de cei de la UEFA.

UEFA- Football is not politics!”, a scris liderul PSD.

Romaşcanu: Sportul nu are culoare politică

Sportul nu are culoare politică iar în orice competiţie se folosesc steagurile naţionale, a declarat, miercuri, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, cum comentează anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal, conform căreia "UEFA i-a permis să folosească steagul Ungariei mari de dinainte de 1918 la meciurile naţionalei de fotbal".

"Înţeleg că până la urmă nu este un adevăr acesta. Înţeleg că FIFA şi UEFA nu au avut o decizie în acest sens, este probabil o declaraţie nelalocul ei a Federaţiei maghiare. Este evident că în orice competiţie şi oriunde se folosesc steagurile naţionale pe care fiecare ţară le are adoptate ca atare. Deci, mi se pare o exagerare, pe care, din păcate, trebuie să o dezavuăm. Din punctul meu de vedere, sportul nu are nici culoare politică, nici abordări de genul ăsta. Din contră, sportul trebuie să funcţioneze ca un ambasador", a subliniat Romaşcanu.

Potrivit acestuia, este vorba probabil "doar despre o declaraţie exagerată, plecată de nicăieri" într-un moment pe care nu îl înţelege.

"Şi atunci, probabil că mai multe ar trebui să ne spună cei de acolo - de ce au dat o declaraţie care nici măcar nu are niciun fel de fundament european, repet. Din punctul meu de vedere, sportul trebuie să fie un liant şi nu să fie folosit pentru asemenea tipuri de mesaje", a transmis ministrul Culturii.

_____________________________________________________

„Ungaria Mare” este un concept politic revizionist, care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, când exista structura statală multinațională Austro-Ungaria, oficial „Imperiul austriac și regatul maghiar”.

Componentă a sistemului de tratate de la Paris, tratatul de la Trianon (1920) consfințea noile granițe dintre Ungaria, România (Reîntregită), Ceho-Slovacia, Austria și Iugoslavia. În nord, o parte a Slovaciei și teritoriul Rutheniei au devenit componente din Cehoslovacia, în est și sud-est, Transilvania și Banatul s-au unit cu România, iar în sud Croația, Slovenia și Voivodina au devenit o parte din noul stat Iugoslavia.

După tratatul de pace de după Primul Război Mondial, conceptul politic de revizionism maghiar sau revizionism (în general) a devenit foarte popular în Ungaria, revizioniștii maghiari pretinzând că tratatul de la Trianon ar fi fost "injust", nedrept. Ungurii revizioniști au creat o concepție naționalistă, bazată pe caracterul așa-zis nedrept al tratatului, considerat drept pedeapsă pentru că Germania și statul multinațional Austro-Ungaria au pornit Primul Război Mondial și s-au luptat împotriva Antantei. Această concepție politică ungară a stârnit îngrijorare în țările vecine cu Ungaria, adică România, Ceho-Slovacia și Iugoslavia, care au căutat soluții de politică externă pentru a contracara aceste poziții (alianțe regionale). Unele țări din vestul Europei, precum Franța, au susținut pozițiile anti-revizioniste.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI