UE vrea să taie importul de cărbune rusesc. NATO sprijină ancheta pentru crime de război din Ucraina

Presupusele crime de război din Ucraina sunt pe agenda miniștrilor de externe NATO reuniți la Bruxelles. În același timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der leyen a prezentat în Parlamentul european noile sancțiuni pe care le pregătește.

06 Aprilie 2022, 20:25 (actualizat 06 Aprilie 2022, 20:30) Știrile TVR |

Statele Unite au anunțat deja că următoarele sancțiuni vor viza instituțiile financiare și companiile de stat, oficiali și oligarhi rusi. Și Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni pe fondul presupuselor crime de război comise în Ucraina.

Este pentru prima oară când în planul de sancțiuni sunt incluși combustibilii fosili din Rusia. E o decizie pe care trebuie să o aprobe toate cele 27 de state membre ale Uniunii. Polonia a anunțat încă de acum o săptămână că blochează importurile de cărbune din Rusia.

Dar președintele Zelenski, adresandu-se parlamentului irlandez, a spus că e nevoie de mai mult: "10 milioane de ucraineni au rămas fără locuinţe din cauza Rusiei. Şi-au părăsit oraşele din cauza războiului. Este ceva ce ne depăşeşte, dar asta nu înseamnă că Rusia şi-a abandonat planurile. În continuare caută să subjuge poporul ucrainean. Vrem să facem tot ce putem că să ne asigurăm că Rusia vă începe să caute pacea şi să ne lase în pace. Aşa că vă rog să fiţi şi mai fermi în cadrul acestei coaliţii împotriva războiului şi să le cereţi partenerilor europeni să introducă sancţiuni şi mai drastice împotriva Rusiei ca să fim siguri că maşina de război a ruşilor vă fi oprită. Trebuie să punem capăt comerţului cu Rusia. Trebuie să tăiem legăturile băncilor ruseşti cu sistemul global. Sursa veniturilor este din petrol şi cumpără arme că să ucidă."

NATO se pregătește să acorde un sprijin și mai consistent Ucrainei, iar acest subiect este discutat la reuniunea miniștrilor de externe de la Bruxelles.

Jens Stoltenberg: "Toţi am văzut atrocităţile comise în Bucha şi peste tot în Ucraina. Asta scoate la iveală adevărata natură a războiului lui Putin. Este o crimă de război să urmăreşti să ucizi civilii şi de aceea aliaţii sprijină efortul internaţional de stabilire a faptelor şi ancheta. Aliaţii doresc să se asigure că invadatorii vor fi pedepsiţi."

Chiar și China consideră imaginile cu civilii uciși în orașul Bucha profund tulburătoare, dar nu condamnă agresiunea Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe: "Relatările şi imaginile cu civilii ucişi în oraşul Bucha sunt profund tulburătoare. Adevărul şi originea incidentului trebuie să fie investigate. Chestiunile umanitare nu trebuie să fie politizate. Orice acuzaţie trebuie să fie bazată pe fapte. Înainte de a ajunge la o concluzie în urma investigaţiei, toate părţile ar trebui să se abţină de la orice acuzaţie nefondată."

Papa Francisc a condamnat masacrul de la Bucea țînând în mana drapelul Ucrainei: "Mi-au adus acest drapel chiar din localitatea Bucea. Acest drapel vine din război, dintr-un oraş martir, Bucea."

Moscova susține că acuzațiile privind masacrul de la Bucha au ca scop blocarea negocierilor de pace și justificarea unor noi sancțiuni. Ministrul britanic de externe a declarat la BBC că bugetul de război al Rusiei a fost diminuat cu 60 la sută prin sancțiunile de până acum, dar că este nevoie de mai mult.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI