UE va colabora cu talibanii din Kabul în anumite condiţii. Guvernul britanic anunţă lansarea unui program pentru primirea „pe termen lung” a 20.000 de refugiaţi

18 august 2021, 08:36

Uniunea Europeană va colabora cu regimul taliban instalat la Kabul pentru a preveni o catastrofă umanitară și migratorie.

Înaltul reprezentant Josep Borrell a anunțat la finalul unei videoconferințe extraordinare cu miniștrii de Externe din Uniune că blocul comunitar va angaja discuții cu talibanii, cu condiția ca aceștia să respecte drepturile omului.

Presa europeană scrie că Uniunea se pregătește să negocieze cu țările din jurul Afganistanului pentru a le convinge să preia valul de refugiați.

Statele în care europenii se pregătesc să investească sume considerabile pentru a ține acolo refugiații afgani sunt, în principal, Pakistanul, Iranul și Turcia.

Prioritare sunt acum eforturile de evacuare, declară guvernul german.

Guvernul britanic anunță lansarea unui program pentru primirea „pe termen lung” a 20.000 de refugiați, între care 5.000 în primul an.

Premierul Boris Johnson a criticat deschis decizia americană de retragere a trupelor din Afganistan, care a condus și la plecarea forţei NATO, din care făceau parte şi britanicii.

Una dintre cele mai vehemente poziții îi aparține preşedintelui Cehiei, Milos Zeman, care s-a dezlănțuit și a criticat ceea ce a numit ”laşitatea” Statelor Unite și NATO în Afganistan, unde talibanii, spune el, vor crea un centru terorist din care vor lansa atacuri în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite