Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: UE trebuie să creeze o forţă de reacţie care poate fi desfăşurată rapid

Retragerea haotică a ţărilor occidentale din Afganistan va fi probabil un catalizator pentru încercările Uniunii Europene de a-şi dezvolta propria apărare comună, care trebuie să includă o forţă de reacţie rapidă, a susţinut joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, transmite Reuters.

02 Septembrie 2021, 10:39 (actualizat 02 Septembrie 2021, 10:43) |
Josep Borrell

''Uneori există evenimente care catalizează istoria, care creează o breşă, şi cred că Afganistanul este unul dintre aceste cazuri'', a declarat Josep Borrell înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor apărării din UE, desfăşurată la Brdo, în Slovenia, ţara care asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

''Trebuie să căutăm ceva mai funcţional. Nevoia de apărare europeană mai multă şi mai solidă este mai clară ca oricând'', a subliniat demnitarul european.

În luna mai, un grup de 14 state membre ale UE, printre care Franţa şi Germania, au propus crearea unei forţe militare de reacţie rapidă care să poată interveni prompt în crizele internaţionale, la două decenii după o primă iniţiativă de acest fel. Celelalte 12 state care sprijină noua iniţiativă sunt Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Un demers european de acest fel a fost analizat prima dată în anul 1999, iar în 2007 a fost creată o forţă de răspuns la crize, cu un efectiv de 1.500 de soldaţi, care însă nu a fost folosită niciodată.

Această forţă ar putea constitui baza unei aşa-numite forţe de avangardă, ''First Entry Force'', şi se înscrie sub aspect politic în încercările de a se avansa în direcţia sporirii capacităţilor şi autonomiei militare europene, în timp ce NATO rămâne angajată pentru apărarea Europei.

 

 

 

 

sursa agerpres

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI