Decizie istorică a Uniunii Europene: Se suspendă temporar Pactul de stabilitate monetară. Țările vor avea liber la susținerea propriilor economii

Pactul de stabilitate monetară a fost suspendat temporar pe fondul pandemiei de SARS COV 2. Ce înseamnă asta, ne explică Lucian Pirvoiu, corespondentul TVR la Bruxelles.

 

20 Martie 2020, 20:52 (actualizat 21 Martie 2020, 10:41) Știrile TVR |
Decizie istorică a CE
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-un mesaj pe care l-a adresat europenilor Ursula von der Leyen a anunțat că se suspendă practic toate regulile privind ajutoarele de stat pentru ca guvernele să aibă mână liberă în a pompa bani în economiile țărilor lor, exact în domeniile care sunt cele mai afectate: turismul, transporturile, restaurantele.

Acest lucru înseamnă, de fapt, liber la deficit bugetar și într-adevăr suspendă Pactul de creștere și  stabilitate monetară care era setul de reguli pe baza căruia țările din UE funcționau din punct de vedere bugetar.

Pentru cel puțin șase luni de aici înainte, sau cât va mai dura criza, țările vor avea liber la susținerea propriilor economii.

Și nu este totul, UE are un plan vast de măsuri pe care le va pune în aplicare pe măsură ce criza va avansa.

37 de miliarde au fost puse la bătaie la începutul acestei săptămâni pentru criza de materiale sanitare de la nivelul UE.

Alte 50 de miliarde au fost anunțate joi, pentru crearea unui stoc de materiale medicale în mai multe țări din UE astfel încât să se întrajutoreze țările din UE din acest stoc.

Măsurile vor fi votate săptămâna viitoare de Parlament,  într-o sesiune extraordinară, pentru că este organizat în condiții extraordinare și va fi susținută cu siguranță de Consiliul European, tot săptămâna viitoare și tot prin videoconferință.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI