UE şi statele Balcanilor Occidentali au convenit măsuri de combatere a migraţiei ilegale

UE şi statele Balcanilor Occidentali au convenit măsuri de combatere a migraţiei ilegale
UE şi statele Balcanilor Occidentali au convenit măsuri de combatere a migraţiei ilegale
20 octombrie 2022, 21:34

Tranzitul migranţilor pe această rută a crescut de trei ori anul acesta, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o conferinţă de presă ulterioară unei reuniuni a miniştrilor de interne desfăşurată în formatul cunoscut sub numele de ”Procesul de la Berlin”.

La această reuniune au fost convenite patru pachete de măsuri. Primul pas are în vedere ca ţările din regiunea Balcanilor Occidentali să-şi adapteze politica de vize celei practicate de UE, astfel încât cetăţenii din state terţe să nu mai poată sosi fără viză în ţările din Balcani nemembre ale UE pentru a-şi continua de acolo, clandestin, drumul spre Europa Occidentală.

În ultimele săptămâni, a semnalat Johansson, a fost detectată intrarea prin această modalitate în UE a unui mare număr de cetăţeni din ţări precum India, Cuba, Tunisia sau Burundi.

De asemenea, comisarul european a pledat pentru consolidarea prezenţei agenţiei Frontex în regiunea Balcanilor Occidentali, unde sunt în prezent 300 de agenţi ai acestei instituţii europene.

Creşterea numărului migranţilor sosiţi în Serbia, în special afgani şi sirieni, a depăşit substanţial capacitatea de primire a acestei ţări, astfel că mulţi dintre ei dorm sub cerul liber. Cel puţin 10.000 de migranţi se află în prezent în Serbia, unde sunt maxim 6.000 de locuri pentru găzduirea lor, iar acestea corespund unor condiţii climatice de vară, a declarat luni şeful ONG-ului Centrul de protecţie şi ajutor pentru solicitanţii de azil, Rados Djurovic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite