UE reduce nivelurile de arsenic în alimente pentru a combate cancerul

Alimente
Alimente
3 martie 2023, 15:10

Măsura va reduce în special concentraţia permisă de arsenic anorganic în orezul alb, în timp ce vor fi de asemenea stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte şi alte alimente pentru bebeluşi, sucuri de fructe şi sare, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanţelor chimice în alimente”, se arată în acelaşi text.

„Luăm astăzi măsuri suplimentare pentru reducerea şi mai mult a riscului de expunere la un contaminant cancerigen din lanţul nostru alimentar”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Ea susţine că noile norme „sunt o dovadă în plus că standardele de securitate alimentară în UE continuă să fie cele mai înalte din lume”.

Bruxellesul aminteşte că decizia este bazată pe un raport ştiinţific din 2021 al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi survine după ce le-a cerut statelor UE să controleze prezenţa arsenicului în alimente.

Nivelurile maxime permise la ora actuală pentru arsenicul din produsele alimentare au fost stabilite în anul 2015 pe baza unei opinii a EFSA, care avertiza că arsenicul poate cauza cancer de piele, de plămâni şi al vezicii urinare.

Arsenicul este prezent în concentraţii reduse în roci, sol şi apele subterane naturale, iar alimentele şi apa potabilă sunt principalele căi de expunere pentru om.

Emisiile industriale, precum mineritul şi arderea combustibililor fosili, pot contribui la prezenţa unor niveluri ridicate de arsenic în mediul înconjurător, la fel şi îngrăşămintele chimice, conservanţii pentru lemn, insecticidele sau erbicidele care conţin acest contaminant.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023