Comisia Europeană pregăteşte un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările vecine Ucrainei

19 aprilie 2023, 14:31

Preşedinta Comisiei Europene a răspuns scrisorii celor 5 state europene printre care şi România privind situaţia importurilor de grâu din Ucraina.

Ursula vor der Leyen are trei propuneri care se referă la măsuri preventive în schimburile comerciale cu grâne, o anchetă privind tranzitul altor produse şi nu în ultimul rând compensaţii băneşti pentru agricultorii afectaţi.

După două zile de negocieri intense, Polonia şi Ucraina au ajuns la un acord în privinţa cerealelor.

Guvernul de la Varşovia îi va despăgubi pe fermierii polonezi şi va impune şi un preţ minim de vânzare a cerealelor.

Şi Bulgaria a anunţat că interzice temporar importurile de cereale din Ucraina. Premierul interimar a declarat postului public de radio că nu se va mai permite decât tranzitul produselor agricole către alte pieţe.

Şeful guvernului de la Sofia afirmă că a fost forţat să ia această decizie pentru ca autorităţile europene încă nu tergiversează adoptarea unei măsuri adecvate la nivel comunitar.

În paralel, Ungaria, care a interzis importul de cereale de sâmbăta trecută, a extins acum lista produselor interzise la import. Pe aceasta se regăsesc acum printre altele, făina, vinul, carnea, mierea şi fructele din Ucraina.

Ungaria permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră cu scopul de a putea asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite