UE, mai aproape de digitalizarea infrastructurii rutiere

Europarlamentarii au ajuns joi la un acord cu privire la normele UE care reglementează datele de trafic digitale, un pas cheie pentru îmbunătățirea fluxurilor de trafic, reducerea accidentelor și o experiență de conducere mai conectată, relatează Euractiv.

09 Iunie 2023, 15:05 (actualizat 09 Iunie 2023, 15:07) Știrile TVR |
UE, mai aproape de digitalizarea infrastructurii rutiere

Acordul este provizoriu. Pentru a deveni lege, el trebuie ratificat oficial de Parlamentul European și Consiliu. Proiectul obligă statele membre să utilizeze sisteme de transport inteligente (ITS) de-a lungul drumurilor principale.

Hardware-ul va fi instalat de-a lungul drumurilor primare pentru a facilita ITS, care utilizează electronice, senzori și sateliți pentru a captura date. Noile reguli cer ca informațiile privind limitele de viteză, lucrările rutiere și accesul la nodurile de transport să fie partajate digital. Datele generate pot face drumurile mai eficiente, alertând șoferii asupra blocajelor, reglementând semafoare și contactând instantaneu serviciile de urgență în cazul în care are loc un accident.

Pe lângă actualizarea indicatoarelor rutiere digitale, informațiile colectate vor fi implementate pentru a îmbunătăți aplicațiile de navigare, pentru a facilita rezervarea călătoriilor care combină diferite moduri de transport și pentru a ajuta mașinile conectate să comunice între ele.

Raportorul dosarului, europarlamentarul român Rovana Plumb, a declarat că acordul va face drumurile mai sigure și va îmbunătăți performanța rețelelor de transport, asigurând în același timp „că autoritățile de la toate nivelurile încep să se pregătească pentru noul mediu digital”.

Raportorul alternativ pentru grupul centrist Renew, Izaskun Bilbao, a spus că datele de mobilitate generate vor fi folosite pentru „îmbunătățirea vieții noastre”. „Datele mari rezultate din digitalizarea mobilității permit servicii noi și promovează cele mai bune combinații de transport cu eficiență maximă”, a spus ea.

Jens Gieseke, din grupul PPE de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlamentul European, a salutat acordul pentru că ajută la „reducerea congestionării traficului și scurtarea timpului de călătorie, îmbunătățind în același timp siguranța pe drumurile noastre”.

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat că sistemele de transport inteligente sunt „vitale” pentru abordarea problemelor de emisii și congestie ale Europei. Acordul „va face călătoriile în UE mai eficiente și mai sigure, atât pentru șoferi, pasageri, cât și pentru companii”, a adăugat ea.

Andreas Carlson, ministrul suedez al infrastructurii care reprezintă statele membre în cadrul negocierilor, a salutat acordul drept un mijloc de „a stimula evoluția Uniunii către o mobilitate mai inteligentă, mai sigură, mai eficientă și mai durabilă”. Suedia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

În ciuda laudelor din partea parlamentarilor implicați în negocieri, domeniul de aplicare a acordului a fost criticat din partea industriei și a militanților pentru siguranță. Atât Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), cât și ACEA, o asociație comercială care reprezintă producătorii de automobile din UE, vrea să-i convingă pe oficiali să includă toate drumurile într-o bază de date planificată a UE de cartografiere a modificărilor limitelor de viteză. „Limitele de viteză pe autostrăzi tind să nu varieze foarte mult, în timp ce limitele de viteză pe drumurile naționale se schimbă adesea, pe măsură ce drumurile trec prin centrele orașelor și zonele rurale. Majoritatea drumurilor urbane și rurale, unde au loc marea majoritate a coliziunilor, nu vor fi acoperite”, au spus cele două organizații într-un comunicat.

Un articol de Arina Delcea

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 25°C
IASI 23°C 21°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 23°C 23°C
CRAIOVA 24°C 23°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI