LUMEA AZI

UE luptă împotriva dezinformării. A fost pus la punct un sistem rapid de alertă care va funcționa în campania pentru europarlamentare

Uniunea Europeană se dotează înaintea alegerilor din mai cu un sistem de alerte care să contracareze războiul dezinformării practicat de Federația Rusă. Statele membre sunt interconectate la o platformă care va permite o reacție rapidă. Lucian Pîrvoiu s-a interesat cum va arăta acest mecanism de combatere a fake news și ne oferă mai multe amănunte.

05 Aprilie 2019, 18:07 (actualizat 05 Aprilie 2019, 18:07) |

Teama de fake news, război cibernetic și dezinformare a crescut exponențial, odată cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai.

Comisia Europeană a constituit încă de la finele lui 2017 un grup de experți care să studieze impactul războiului dezinformării practicat de Federația Rusă și să găsească soluții de contracarare a acestuia.

Luminiţa Odobescu, Ambasadorul României la UE: Este o prioritate extrem de importantă, a figurat pe agenda reuniunilor organizate de președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

În ciuda tuturor acestor eforturi se simțea nevoia unui instrument mai eficient de contracarare a dezinformării, astfel că serviciul european de acțiune externă a pus la punct un sistem rapid de alertă, care se va dovedi foarte util în perioada campaniei electorale pentru europenele din mai.

Lutz Guller, șeful diviziei pentru comunicare strategică: Avem o platformă prin care suntem interconectaţi şi, dacă detectăm o acţiune de dezinformare în curs în statele membre, dacă are legătură cu alegerile europene şi considerăm că guvernele trebuie informate, avem acest mecanism de difuzare a acestora.

Acest lucru se face instantaneu, prin intermediul unor alerte, care să permită un răspuns rapid.

Cel mai bun instrument împotriva dezinformării este până la urmă rezerva cu care fiecare dintre noi trebuie să primim  informațiile pe care le găsim pe internet și vin din surse neverificate.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI