UE luptă împotriva dezinformării. A fost pus la punct un sistem rapid de alertă care va funcționa în campania pentru europarlamentare

5 aprilie 2019, 18:07

Teama de fake news, război cibernetic și dezinformare a crescut exponențial, odată cu apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai.

Comisia Europeană a constituit încă de la finele lui 2017 un grup de experți care să studieze impactul războiului dezinformării practicat de Federația Rusă și să găsească soluții de contracarare a acestuia.

Luminiţa Odobescu, Ambasadorul României la UE: Este o prioritate extrem de importantă, a figurat pe agenda reuniunilor organizate de președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

În ciuda tuturor acestor eforturi se simțea nevoia unui instrument mai eficient de contracarare a dezinformării, astfel că serviciul european de acțiune externă a pus la punct un sistem rapid de alertă, care se va dovedi foarte util în perioada campaniei electorale pentru europenele din mai.

Lutz Guller, șeful diviziei pentru comunicare strategică: Avem o platformă prin care suntem interconectaţi şi, dacă detectăm o acţiune de dezinformare în curs în statele membre, dacă are legătură cu alegerile europene şi considerăm că guvernele trebuie informate, avem acest mecanism de difuzare a acestora.

Acest lucru se face instantaneu, prin intermediul unor alerte, care să permită un răspuns rapid.

Cel mai bun instrument împotriva dezinformării este până la urmă rezerva cu care fiecare dintre noi trebuie să primim  informațiile pe care le găsim pe internet și vin din surse neverificate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă