UE impune un nou pachet de sancțiuni Rusiei. Măsurile sunt foarte dure şi vizează mai multe sectoare economice

Uniunea Europeană a pregătit un nou pachet de sancţiuni, al patrulea, la adresa Federaţiei Ruse. Oficialii europeni nu au furnizat detalii, dar au precizat că sunt foarte dure şi vizează mai multe sectoare economice.

15 Martie 2022, 12:33 (actualizat 15 Martie 2022, 12:44) Știrile TVR |

Sancțiunile vor acoperi o gama largă de măsuri menite să pedepsească Federația Rusă pentru atacarea Ucrainei. Deși nu au fost anunțate în detaliu, acestea ar putea include retragerea statului națiunii celei mai favorizate pentru Federație ceea ce ar duce la impunerea de taxe și impozite asupra exporturilor rusești. Companiilor europene li s-ar putea interzice investițiile în sectorul energetic din Rusia. Potrivit oficialilor europeni, vor fi interzise și exporturile de produse de lux în Federație.

Josep Borrell, șeful diplomației europene: Vreau să vă anunț că finalizăm un al patrulea pachet de sancțiuni dure. Un nou pachet de sancțiuni. Acest pachet - care va fi aprobat prin procedură scrisă de Consiliul miniștrilor de externe -va include noi mășuri împotriva comerțului Rusiei, a accesului la piața comună, a apartenenței la instituțiile financiare internaționale și alte domenii.

Alte sancțiuni ar include interzicerea exporturilor rusești de oțel și fier în spațiul comunitar, dar și suspendarea participării Federației Ruse la unele instituții financiare, inclusiv Fondul Monetar Internaționalși Banca Mondială.

Sancțiunile occidentale au dat o lovitură severă economiei ruse: Moscova a fost deconectată de la sectoare vitale ale piețelor financiare mondiale, iar jumătate din rezerele din străinătate, de 640 de miliarde de dolari, în aur și valută, au fost înghețate.

Rusia a anunțat că se pregătește să plătească o parte din datoria externă, dar o va face în ruble dacă nu are acces la fondurile în valută străină.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI