UE dă asigurări că războiul din Ucraina nu îi va modifica planurile climatice

Comisia Europeană
Comisia Europeană
24 octombrie 2022, 15:41

Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre s-au reunit luni pentru a decide un mandat unic de negociere pentru UE la reuniunea COP27 de la Montreal, într-un moment în care reducerea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti a obligat continentul să îşi majoreze semnificativ importurile de gaze naturale lichefiate şi să investească în construcţia de noi proiecte de infrastructuri de gaze (precum terminale pentru importul de gaze lichefiate), precum şi să folosească mai mult cărbune.

„Este nevoie de o anumită flexibilitate pe termene scurt: anumite ţări şi-au majorat consumul de cărbune şi gaze, este ceva absolut temporar şi din motive ce ţin de securitatea energetică”, a pledat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, la sosirea sa la reuniunea de la Luxemburg. În acelaşi timp, „ne accelerăm conversia spre o Europă decarbonizată, tocmai pentru a ne creşte securitatea şi stabilitatea”, reducând dependenţa UE de importurile de hidrocarburi, a adăugat Teresa Ribera.

„Faptul că un anumit număr de state trebuie să recurgă, temporar, la cărbune ne plasează pe o traiectorie proastă anuală în termeni de emisii în UE”, a recunoscut ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Christophe Béchu. Cu toate acestea, deciziile adoptate deja de europeni (renunţare programată la cărbune, sfârşitul vânzării de automobile echipate cu motoare cu ardere internă în 2035) „sunt semnale care ne permit să nu deviem de la traiectoria” prevăzută pentru 2030 şi 2050, a afirmat oficialul francez.

„Există o mare neînţelegere: chiar dacă noi consumăm mai mult cărbune în prezent, concluzia pe care o tragem din război este că trebuie să accelerăm tranziţia energetică. La final, ne vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi mai rapid. Din motive geostrategice, această tranziţie trebuie să se accelereze pentru a ne asigura suveranitatea energetică, şi acest lucru nu se va întâmpla decât prin extinderea energiilor regenerabile”, a concluzionat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În contextul scăderii livrărilor de gaze naturale ruseşti şi al apariţiei riscului de penurie în Europa, mai multe ţări au anunţat în primăvară măsuri temporare în favoarea consumului de cărbune, precum Germania, Austria, Italia şi Ţările de Jos.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite