UE condamnă intervenția rusă împotriva navelor ucrainene, dar nu ia în calcul noi sancțiuni

Uniunea Europeană s-a declarat miercuri "extrem de preocupată" de "creşterea periculoasă" a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene, relatează AFP, citată de Agerpres.

28 Noiembrie 2018, 23:31 (actualizat 28 Noiembrie 2018, 23:39) |
Federica Mogherini

"Suntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescândă în regiune, este inacceptabilă", au declarat guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, după 3 zile de discuţii.

Dificultăţile întâmpinate în redactarea acestei declaraţii comune sunt mărturia serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice.

Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de cei 28.

"Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva", a declarat pentru AFP una dintre aceste surse.

Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur.

Guvernele europene nu au exclus, totuşi, adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni economice Rusiei în iulie 2014.

"Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape situaţia şi să acţioneze de manieră adecvată, în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali", au avertizat reprezentanții guvernelor, în declarație.

Statele UE au cerut Rusiei "să asigure o trecere liberă şi fără obstacole prin strâmtoarea Kerci cu destinaţia şi dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional".

De asemenea, declaraţia face apel la toate părţile să dea dovadă "de cea mai mare reţinere pentru dezamorsarea imediată a situaţiei". Se solicită eliberarea "fără condiţii şi fără întârziere" a navelor capturate și a echipajelor.

Uniunea Europeană a reamintit că "anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 rămâne o sfidare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea juridică internaţională, care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor".

"Ne reafirmăm condamnarea acestei încălcări a dreptului internaţional", se subliniază în declaraţie.

"Construcţia podului din strâmtoarea Kerci constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", adaugă cei 28.

"Uniunea Europeană reafirmă că susţine fără rezervă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul frontierelor sale internaţional recunoscute", au conchis statele membre ale blocului comunitar.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI