UE avertizează cu privire la escaladarea disputei privind plăcuțele auto din Serbia și Kosovo. Eşec al discuţiilor menite să dezamorseze tensiunile

22 noiembrie 2022, 08:39

ACTUALIZARE Autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea SUA, planul de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia, relatează Reuters. Amânarea este pentru un termen de 48 de ore.

„Accept solicitarea (ambasadorului SUA) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile”, a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.

__________________

‘Din motive care nu îmi sunt clare, nu am reuşit să ajungem la niciun acord (…) Partea albaneză nu a dorit să accepte nimic”, a declarat presei preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, după întâlnirea desfăşurată la Bruxelles cu premierul kosovar Albin Kurti şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borell, transmite Reuters.

Acesta din urmă a spus că, ”după multe ore de discuţii, cele două părţi nu au ajuns la o soluţie”. ”Pentru a fi transparenţi, trebuie spus că am făcut o propunere (…) pe care preşedintele Vucic a acceptat-o, nu însă şi – din nefericire – premierul Kurti”, a adăugat Borrell.

Premierul kosovar a insistat că, pentru a obţine un acord, Belgradul trebuie să recunoască independenţa Kosovo.

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina s-au intensificat din nou după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu unele acceptate de autorităţile kosovare, decizie care a provocat violenţe în luna iulie.

Având în vedere eşecul discuţiilor, şeful diplomaţiei europene a îndemnat cele două părţi să acţioneze responsabil pentru a preveni ”orice escaladare şi violenţe ce ar putea surveni în zilele următoare”.

Poliția din Kosovo intenționează să aplice amenzi de 150 de euro (130 de lire sterline; 154 de dolari), începând de marți, deținătorilor de plăcuțe emise de Serbia, potrivit BBC.

SUA doresc ca această masură să fie amânată și au cerut concesii pentru menținerea păcii.

Kosovo susține că plăcuțele de înmatriculare anterioare războiului de independență al teritoriului din 1999 față de Serbia nu mai pot fi valabile.  Cei 50.000 de sârbi din nordul Kosovo, care acceptă doar instituţiile locale sârbe, trebuie să folosească acum plăcuţele Kosovo emise la Pristina.

”Aştept din partea Kosovo să suspende imediat procedurile legate de plăcuţele de înmatriculare în nord şi îndemn Serbia să înceteze livrarea de plăcuţe de înmatriculare în oraşele situate în Kosovo”, a subliniat şeful diplomaţiei europene Josep Borell.

(w500) Plăcuțe

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite