UE ar putea lansa o procedură contra Germaniei după decizia privind Banca Centrală Europeană

Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic
Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic
11 mai 2020, 16:00

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis luni, în cadrul unei videoconferinţe a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), că actuala criză dintre Berlin şi Bruxelles „se poate rezolva” prin poziţii inteligente ale ambelor părţi. Liderul de la Berlin a reiterat că independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) este esenţială pentru Germania, afirmă surse citate de agenţia de presă DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Angela Merkel a admis că decizia instanţei constituţionale din Germania de a părea să conteste politicile BCE generează o situaţie delicată, în contextul în care alte state europene s-ar putea simţi încurajate să nu respecte autoritatea Uniunii Europene.

La rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a subliniat că instanţa constituţională germană „nu a contestat autoritatea Curţii de Justiţie a UE, considerată gardianul tratatelor europene”.

Reacţiile Guvernului de la Berlin intervin în contextul în care Comisia Europeană a semnalat că analizează posibilitatea declanşării procedurii de sancţionare a Germaniei. „În actualul context, analizăm posibili noi paşi în sensul unei proceduri de constatare a încălcării reglementărilor europene„, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

CITIȚI ȘI De la Maastricht la Karlsruhe | Un editorial de Gabriel Giurgiu, realizatorul emisiunii “Europa Mea”

Curtea de Justiţie a UE a amintit că este singura instanţă care are jurisdicţie la nivel comunitar

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat, vineri, că este singura instituţie abilitată să ia decizii privind conformarea cu legislaţia comunitară, negând practic competenţa instanţei constituţionale din Germania, care s-a pronunţat privind politicile Băncii Centrale Europene.

„Pentru a asigura aplicarea uniformă a legislaţiei UE, doar Curtea de Justiţie – creată în acest în acest scop de statele membre – are jurisdicţie de a stabili că o acţiune a unei instituţii UE intră în contradicţie cu legislaţia UE„, anunţă instanţa europeană.

„La fel ca alte autorităţi ale statelor membre, instanţele naţionale au obligaţia de a asigura că reglementările europene sunt aplicate în totalitate. Acesta este singurul mod de a asigura egalitatea statelor în Uniunea creată de ele”, subliniază Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea Constiuţională din Germania a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să ofere argumente în favoarea deciziei privind emiterea de euroobligaţiuni. Decizia BCE a fost autorizată în 2018 de Curtea de Justiţie a UE. Instanţa constituţională germană a admis că decizia „nu înseamnă constatarea vreunei încălcări” comise de către BCE, dar solicită argumente în favoarea finanţării datoriilor statelor europene. Hotărârea se referă parţial la euroobligaţiunile în valoare de 2.600 de miliarde de euro emise în perioada 2015-2018 prin Programul de relaxare cantitativă al BCE.

Banca Centrală Europeană este o instituţie „independentă”, astfel că nu este afectată de hotărârea instanţei constituţionale din Germania privind un program de obligaţiuni, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE.

Anterior, Comisia Europeană a comunicat: „Reiterăm primatul dreptului comunitar şi faptul că deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru toate jurisdicţiile naţionale”.

Ursula von der Leyen: “Ultimul cuvânt cu privire la dreptul UE este rostit întotdeauna la Luxemburg. Nicăieri altundeva”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis duminică o declarație cu privire la Hotărârea Curții Constituționale a Germaniei:

“Hotărârea recentă a Curții Constituționale a Germaniei a pus în centrul atenției două aspecte ale Uniunii Europene: sistemul euro și sistemul juridic european.

În aceeași ordine de idei, Comisia Europeană susține trei principii de bază: că politica monetară a Uniunii este o chestiune de competență exclusivă; că dreptul UE are prioritate asupra dreptului național și că hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii pentru toate instanțele naționale.

Ultimul cuvânt cu privire la dreptul UE este rostit întotdeauna la Luxemburg. Nicăieri altundeva.

Sarcina Comisiei Europene este de a proteja funcționarea corespunzătoare a sistemului euro și a sistemului juridic al Uniunii.

Acum analizăm în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Germaniei. Și vom analiza posibilele etape următoare, care pot include opțiunea procedurilor de încălcare.

Uniunea Europeană este o comunitate de valori și de drept, care trebuie să fie susținută și apărată în orice moment. Acest lucru ne ține împreună”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite