UE anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Șefa CE: Petrolul rusesc, interzis în UE din 5 decembrie

28 septembrie 2022, 19:44

„Propunem interdicţii suplimentare în ceea ce priveşte  serviciile pe care europenii le pot presta pentru Rusia  şi interdicţia pentru cetăţenii europeni de a face parte din consilii de administraţie ale companiilor de stat ruseşti. Asfel, Rusia nu va mai beneficia de expertiză  noastră. De asemenea, e vorba despre petrolul rusesc.  Aşa cum ştiţi, Rusia utilizează produsele fosile pentru  a-şi finanţa războiul. În ceea ce priveşte petrolul rusesc, ne-am pus de acord să îl interzicem în UE de pe  data de 5 decembrie”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară. Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei”, a declarat ea presei la Bruxelles.

Acest al optulea pachet de sancţiuni include noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce ar urma să ducă la o pierdere de venituri de şapte miliarde de euro suplimentare pentru Rusia, şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice, a anunţat Von der Leyen, conform Agerpres.

Pachetul de sancţiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a preţului la petrolul rusesc şi le va interzice cetăţenilor din UE să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat, a spus ea.

Noile măsuri mai trebuie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE pentru a fi adoptate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite