UE a publicat ghidul de negociere privind Brexitul. Protejarea cetățenilor europeni este prioritară

31 martie 2017, 08:50

Președintele Consiliului European a prezentat, vineri, principalele linii de negociere cu Marea Britanie.

ACTUALIZARE Telejurnal 20:00 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spulberat speranțele premierului britanic că va putea negocia în paralel cu Brexit și un acord economic cu UE. Acest lucru nu va fi posibil decât după finalizarea procesului de Brexit, relatează trimisul special al TVR în Malta, Lucian Pîrvoiu.

Marea Britanie va avea un singur partener de discuție în acest divorț: UE 27.

Concluzia este că, după acest Brexit, oricât de traumatizant ar fi, UE trebuie să iasă mai intărită și mai solidară.

ORA 13:00 Detalii din Malta, de la trimisul special al TVR Lucian Pîrvoiu:

Donald Tusk s-a exprimat foarte clar și a spus că, din acest moment, Regatul Unit este de partea cealaltă a negocierilor. El a subliniat că UE este cea care stabilește condițiile divorțului ca unic partener de discuție al Marii Britanii, cu alte cuvinte, nu vor fi acceptate negocieri paralele bilaterale, iar orice bir economic va fi negociat abia după încheierea procesului de Brexit, și nu în paralel, așa cum și-ar dori premierul britanic Theresa May, a transmis Lucian Pîrvoiu, trimisul special al TVR în Malta.

Donald Tusk a mai spus că UE nu va avea o atitudine de penalizare a Marii Britanii, deoarece Brexitul este deja o penalizare pe care britanicii și-au produs-o ei înșiși. Dar că discuțiile legate de bani și angajamanete – banii pe care Marea Britanie trebuie să îi verse UE în viitorii doi ani, cât vor continua negocierile – trebuie să fie discuții serioase și din această cauză, ar putea fi – pe alocuri – contondente.

Concluzia de astăzi este că nu mai există cale de întoarce și că Brexitul este un proces ireversibil din care Europa cu 27 de membri va trebui să iasă mai întârită și mai solidară, a mai transmis Lucian Pîrvoiu.

ORA 11:25 Uniunea Europeană a publicat, vineri, un prim plan de negocieri cu privire la Brexit. UE cere ”progrese suficiente” în negocierile cu Marea Britanie înainte de a discuta despre relația viitoare. În ghid se menționează că orice acord cu Marea Britanie trebuie să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații.

Donald Tusk propune o abordare în etape a discuțiilor privind Brexitul. El a subliniat că prioritatea Uniunii Europene este protejarea cetățenilor săi în Marea Britanie, după Brexit.

„Trebuie să ne gândim în primul rând la oameni. Cetăţeni din toate ţările UE trăiesc, muncesc, studiază în Regatul Unit. Atâta vreme cât Regatul Unit este membru UE, drepturile lor sunt pe deplin protejate. Dar trebuie să rezolvăm statutul şi situaţia lor după retragerea Marii  Britanii, cu garanţii reciproce, aplicabile şi nediscriminatorii„, a spus Donald Tusk.

Documentul privind liniile de negociere a Brexitului poate fi consultat în secțiunea Document.

Proiectul va fi trimis acum spre abrobare guvernelor celor 27 de state membre ale UE.

În urmă cu două zile, premierul britanic Theresa May a declanșat oficial ieșirea din UE.

„Brexit, start oficial. Premierul britanic Theresa May: Nu părăsim Europa, vom rămâne un partener al UE”.

ORA 08:50 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte, vineri, „un proiect de orientări privind modul în care UE intenționează să negocieze Brexitul”, notează BBC. Propunerile vor fi trimise apoi guvernelor celor 27 de state membre UE.

Textul va stabili prioritățile politice și viziunea privind ritmul negocierilor pe tema Brexit.

România nu susţine o Uniune Europeană a vitezelor multiple, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis în Malta, unde participă la Congresul Popularilor Europeni. Discuțiile privesc viitorul Uniunii cu 27 de membri, de când Marea Britanie a declanşat oficial ieşirea din clubul comunitar.

„Sunt convins că acțiunile noastre viitoare trebuie să se orienteze spre securitate, creșterea locurilor de muncă și respect pentru valorile fundamentale privind libertățile”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Summit PPE în Malta. Popularii europeni discută viitorul Europei după Brexit”.

„Trecem printr-o criză care vine în mare parte din afara, dar și din interiorul Europei. Brexitul nu reprezintă un sfârșit, dar depinde de noi să-l transformăm în începutul a ceva nou, mai bun și mai puternic„, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„În mod paradoxal există şi un aspect pozitiv al Brexitului. Brexitul ne-a făcut pe noi, comunitatea celor 27, mai determinaţi şi mai uniţi. Trebuie să ne opunem populiştilor, să le spunem clar şi răspicat că naţionalismul şi separatismul prin care încearcă să slăbească UE sunt valori opuse patriotismului modern”, a spus și Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite