UE 2019 | Victor Negrescu: Președinția Consiliului Uniunii Europene, un test de maturitate pentru România

4 iulie 2018, 21:11

Țara noastră va deține pentru prima dată președinția Consiliului Uniunii Europene și acest lucru ne va permite să punem statele în jurul aceleiași mese pentru a genera un punct de vedere comun, acel consens despre care se vorbește în plan european ca fiind necesar pentru un viitor comun. Este un exercițiu tehnic pe care trebuie să îl exercite fiecare stat membru timp de 6 luni.

Roul acestui exercițiu este de a genera un consens, de a media punctele de vedere, de a le negocia. Practic, poate accelera procesul sau poate reduce intensitatea discuțiilor pe anumite dosare importante pentru cetățeni.

La finalul celor 6 luni, noi putem arăta că putem gestiona un astfel de moment extrem de important, într-un moment foarte important pentru viitorul Europei.

România este în grafic cu pregătirile. Avem prioritățile definite, avem echipele, programul de formare, calendarul. Aspectele logistice au fost stabilite.

Toți cetățenii sunt invitați șă participe la această președinție.

Cei 4 piloni ai preluării președinției Consiliului Uniunii Europene

Se dorește discutarea cu statele membre de acele politici care aduc bunăstarea în viața de zi cu zi a cetățeanului. Este nevoie de o politică europeană mai aproape de oameni, pe care să o simtă că le aduce beneficii. În acest sens, una dintre măsuri ar fi recunoașterea documentelor sau a diplomelor. Se dorește abordarea nevoii de unitate, de convergență, ideea că fiecare cetățean, indiferent unde se află, trebuie să conteze pentru Uniunea Europeană.

Acest demers este susținut de patru piloni: dimensiunea economică și socială, cu Europa convergenței, cu partea de creștere, competitivitate, coeziune, conectivitate, dimensiunea legată de securitate, dimensiunea legată de acțiunea globală și dimensiunea legată de evaluări.

Despre demnitatea umană. Ce își propune România

Chiar dacă Educația și Sănătatea nu sunt de competența UE, România va căuta să lanseze sau măcar să provoace statele membre să aibă inițiative comune în aceste domenii. Lipsa recunoașterii studiilor este un pas în spate în construcția europeană și o limitare a mobilității. În acest sens, România are câteva idei și inițiative.

Ce se va discuta la summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019

Este primul summit la nivel înalt post Brexit. Este o ocazie să generăm mesajul celor 27 de state care mai rămân în UE și ce ne dorim în viitor.

România va vorbi de necesitatea de a ne gândi la viitorul UE și la extindere.

Extinderea către Balcanii de Vest. În 2019, cel mai probabil, pe perioada președinției României, vor începe negocierile pentru aderarea Macedoniei și Albaniei la Uniunea Europeană.

Vom vorbi și despre țările din parteneriatul Estic, în mod deosebit despre Republica Moldova și parcursul ei european.

Republica Moldova, pe agenda României în 2019

România sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova. România a fost, este și va fi cel mai important aliat al Republicii Moldova în parcursul său european.

România speră ca în Republica Moldova să existe în continuare un guvern pro european, un guvern care își asumă această direcție. România vrea să organizeze reuniuni în Republica Moldova.

România are o diasporă puternică, o diasporă care aduce o valoare adăugată Europei

În procesul de pregătire a președinției am lansat diferite oferte pentru românii din țară și pentru cei din străinătate.

Am lansat procese de recrutare, nu doar la nivelul Ministerului de Externe, ci la nivelul întregului aparat administrativ, am avut un program de voluntariat.

Dorim ca structurile asociative ale românilor din afara țării să vină cu propuneri de evenimente, care pot avea loc în țările în care locuiesc, despre președinția României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite