UE: Pașaportul COVID mai are de așteptat. Controverse în Guvernul României

26 februarie 2021, 07:16

Statele UE care au sectoare turistice importante, precum Austria, Grecia, Italia și Spania vor pașaport Covid și au poziții relativ similare pe acest subiect. Care continuă să provoace controverse în Uniune. Cancelarul Angela Merkel a declarat la sfârșitul videoconferinței că un certificat de vaccinare ar putea fi gata peste trei luni. Un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate, a apreciat președintele Franței.

URSULA VON DER LEYEN, Preşedinta Comisiei Europene: “Avem nevoie de cel puțin trei luni pentru dezvoltarea tehnică a unui sistem interoperabil la nivel european”.

România nu vrea pașaport de vaccinare pentru scopuri turistice. Poziția a fost exprimată de președintele Iohannis, care consideră că acest tip de certificat ar trebui utilizat pentru scopuri medicale. Procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european trebuie să continue, a apreciat președintele României.

Iar în guvernul de la București sunt poziții diferite pe tema pașaportului Covid. Premierul Cîțu l-a contrazis pe ministrul Economiei cu privire la discuțiile bilaterale cu Grecia. Iar ministrul de Externe nu dorește să se implice.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Ceea ce ne dorim noi să facem, ca minister care reprezintă inclusiv industria turistică este să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate țările, deci să accelerăm procesul acesta cât mai repede și să avem inclusiv acorduri bilaterale cu unele țări, ca să putem să redeschidem pe zona aceasta, mă refer la Grecia, Israel, țări care și-au arătat intenția aceasta”.

Florin Cîțu, premierul României: „Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, să discutăm bilateral cu Grecia, pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru”.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „Nu mă pronunț pe aceste aspecte, se discută la nivel european”.

Austria vrea implementarea pașaportului de vaccinare în această primăvară.

SEBASTIAN KURZ, cancelarul Austriei: „Dacă nu există o soluție europeană, atunci trebuie să punem în aplicare acest proiect la nivel național, deoarece am văzut în ultimele săptămâni că conceptul nostru este testat pentru a obține mai multă libertate”.

Cancelarul Austriei crede că pașapoartele verzi digitale pe telefoanele mobile ar trebui să ofere deținătorilor acces în restaurante, la evenimentele sportive și în zonele turistice.

––––––––––––––––––––––––––––-

Confruntați cu un al treilea val al pandemiei și cu variantele mai contagioase ale virusului, șefii de state și de guverne au încercat să găsească o modalitate prin care persoanele vaccinate să poată călători fără restricții la vară, pentru a reporni industria turistică.

Grecia insistă pentru adoptarea rapidă a pașaportului COVID. Un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate, a apreciat însă președintele Franței.

Rezervele legate de introducerea unui așa-numit ‘pașaport COVID’ au legătură cu discriminarea pe care o pot resimți persoanele care nu s-au vaccinat.

Cancelarul austriac crede că pașapoartele verzi digitale pe telefoanele mobile ar trebui să ofere deținătorilor acces în restaurante, la evenimentele sportive și în zonele turistice nu doar celor care au fost vaccinați anti-COVID, ci oricui are un test recent negativ.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Dacă nu există o soluție europeană, atunci trebuie să punem în aplicare acest proiect la nivel național, deoarece am văzut în ultimele săptămâni că acest concept al nostru este testat pentru a obține mai multă libertate. Este calea corectă„.

Austria dorește implementarea pașaportului de vaccinare în această primăvară fie la nivelul Uniunii, fie prin acorduri între țări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite