Udrea, condamnată la 8 ani cu executare pentru luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare. Udrea: "N-am omorât, nu am violat pe nimeni, n-am fugit cu banii acasă"

Condamnare cu închisoare pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Fostul ministru al Dezvoltării a primit 8 ani de închisoare cu executare, iar fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu 5 ani în dosarul finanţării campaniei prezidenţiale din 2009. Decizia nu este însă definitivă. Elena Udrea se declară "consternată" de sentinţa pe care o consideră "inumană şi nedreaptă".

02 Martie 2021, 11:40 (actualizat 02 Martie 2021, 19:53) Știrile TVR |
Elena Udrea, 8 ani cu executare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Procurorii o acuză pe Elena Udrea de instigare la luare de mită și spălarea banilor. Și-ar fi folosit influența pentru a convinge oameni de afaceri să finanțeze campania lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Udrea a fost găsită vinovată de 7 fapte.

Fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor.

Instanța a mai decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

În acelaşi dosar, jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

Avocatul Elenei Udrea consideră sentința în afara legii.

Elena Udrea: "N-am omorât, nu am violat pe nimeni, n-am fugit cu banii acasă. (...) Să condamni o mamă cu un copil de doi ani la opt ani de închisoare cu executare pentru un referendum care a interesat toată societatea românească de acum 12 ani".

Procurorii DNA au trimis dosarul în judecată la instanţa supremă în mai 2017.

Fostul judecător Constantin Udrea a explicat pentru TVR că, având în vedere pedeapsa primită, nu există risc de prescripție a răspunderii penale.

Înalta Curte de Casație și Justiție va da sentința definitivă.

ACTUALIZARE Telejurnal 12.00 Elena Udrea a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și 6 ani cu executare pentru spălare de bani. Udrea va rămâne cu pedeapsa de 6 ani, plus un spor de încă doi ani, adică 8 ani de închisoare în total. Decizia nu este definitivă.

"Sentinţa: 6 ani de executat, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total. Se aplică vechiul Codul penal. Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă)".

Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de corupţie.

Dan Andronic este achitat. Instanta reţine că la momentul audierii, DNA avea suficiente informaţii ca obiectul depozitţiei viza o tranzacţie suspectă, materializată prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanţa apreciază că şi al doilea contract de consultanţă vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.

Gheorghe Nastasia: 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

ACTUALIZARE Procurorii DNA au cerut pe data de 26 ianuarie ca Elena Udrea să fie condamnată la închisoare cu executare de până la 12 ani, maximum prevăzut de lege, fiind acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani. Tot o pedeapsă orientată spre maximum prevăzut de lege a fost solicitată de procuror şi pentru Ioana Băsescu, notar public la data faptelor. Pentru jurnalistul Dan Andronic procurorul de şedinţă a solicitat o pedeapsă cu executare.

Elena Udrea a fost audiată în fața judecătorilor pe 14 decembrie 2020 și a negat acuzaţiile. Udrea a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ - Dorin Cocoş.

Procurorii susţin însă că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, susţin procurorii. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", mai arată DNA.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI