UDMR se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR privind OUG pe anticipate

Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat, luni, că Uniunea va solicita Avocatului Poporului Renate Weber să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate.

17 Februarie 2020, 16:06 (actualizat 17 Februarie 2020, 16:08) Știrile TVR |
UDMR se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR privind OUG pe anticipate

„Ne adresăm Avocatului Poporului deoarece în Monitorul Oficial a fost publicată OUG care modifică Legea electorală pentru alegerile parlamentare. Luni am transmis o scrisoare oficială doamnei Renate Weber, în care am subliniat faptul că este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituționale. Am încredere că Avocatul Poporului va da curs cererii noastre și va contesta OUG la Curtea Constituțională”, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit unui anunț de presă al UDMR.

În sesizarea trimisă Avocatului Poporului, UDMR susține că OUG nr. 26/ 2020 este neconstituțională în ansamblul ei.

„Din consultarea fișei legislative a OUG nr. 26/2020, așa cum ea apare pe pagina de internet ale celor camere ale Parlamentului, putem constata că adoptarea actului normativ criticat s-a făcut cu nerespectarea legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește adoptarea actului normativ numai cu avizul Consiliului Legislativ. Din avizul Consiliului Legislativ reiese că proiectul de OUG privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, a fost primit și înregistrat de această instituție la data de 5 februarie 2020, adică la o zi de la data adoptării OUG”, mai prevede documentul Uniunii.

Reprezentanții UDMR susțin că nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la „neconstituționalitatea legii sau ordonanței – simple sau de urgență”.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Sursa: Mediafax

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI