Udatul Ionilor, tradiție de o sută de ani la Tălmăcel. ”Botezul” încheie sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului

7 ianuarie 2023, 18:41

Caii și boii se împodobesc de dimineață în haine de sārbātoare, iar tinerii pornesc în alai către râu.

Fetele poartă catrințele bunicilor, iar flăcăii costume populare cu zurgălai la picioare și cușme din blană de miel cusute cu mărgele colorate. Apoi, călare, ceata flăcăilor pornește să colinde tot satul. Toți se opresc apoi la râu pentru botez.

Ionii nu au scăpat nebotezați, dar măcar în acest an vremea a fost blândă.

”M-au udat anul acesta de trei ori. Mulțumesc cetei de feciori. Botezul de 7 ianuarie se leagă de sfințitul apelor și în nici un an nu am răcit când am fost botezat în apă. Un vaccin popular, un vaccin benefic”, spune Ioan Oancea.

„Apă puțin călduță, spre deosebire de alți ani în care acest râu trebuia spart de dimineață cu topoarele și alte unele, pentru a face loc udatului Ionilor. Anul ăsta a fost mai ușor, temperaturi pozitive, pantofii și pantalonii nu s-au făcut sloi de gheață”, mai spune el.

După botez, toată lumea se pune pe jucat.

”Cele mai vechi atestări despre acest obicei datează după Marea Unire, când s-au întors băieții de pe front cei 364 de oameni plecați la război și au sărbătorit și de atunci s-a păstrat”, susține istoricul Gabriel Stroilă.

Udatul Ionilor încheie sărbătorile de iarnă în Mărginimea Sibiului, unde numele sfântului e purtat acum de numai 10% dintre locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă