Ucrainenii, îndemnați să părăsească țara din cauza distrugerii sistemelor energetice. Corespondență specială din Nikolaev de la Alexandru Costache

19 noiembrie 2022, 19:33

Deja la Kiev se ia în calcul cel mai negru scenariu – o cădere completă a rețelelor de electricitate, ceea ce ar putea duce și la sistarea furnizării căldurii și a apei curente.

Prin urmare, este imperios necesar să fie redus consumul, însă este greu de obținut acest lucru, în condițiile în care în Ucraina a căzut deja prima ninsoare.

Șeful celei mai mari companii de electricitate private din Ucraina le-a recomandat cetățenilor, într-un interviu pentru BBC, să părăsească țara pe timpul iernii, tocmai pentru a reduce consumul de energie.

Dacă găsesc un loc alternativ unde să stea pentru următoarele 3 sau 4 luni, ar fi de mare ajutor pentru sistem. (…) Dacă vom consuma mai puțin, atunci spitalele unde sunt îngrijiți soldații răniți au garantată furnizarea de energie electrică. Astfel putem să le explicăm că, printr-un consum scăzut sau plecând îi ajută pe ceilalți„, a declarat Maxim Timchenko, director executiv al companiei energetice DTEK.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în jur de 10 milioane de oameni au rămas fără curent electric și a descris situația din peste 12 regiuni ca fiind „foarte dificilă”.

Dacă bombardamentele rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, va trebui să ne așteptăm la noi valuri de refugiați în țările din jur, inclusiv în România.

Duminică, echipa Știrilor TVR va filma în Nikolaev, iar apoi va merge în Herson.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă