Ucraina vrea în NATO prin procedură accelerată: „Înseamnă că familia mea va fi în siguranţă, ţara va fi în siguranţă şi voi putea călători fără griji la rudele din Zaporojie”. Brațe deschise din partea țărilor baltice

1 octombrie 2022, 21:56

La Kiev, vestea că Volodimir Zelenski a cerut aderarea accelerată a țării în Alianța Nord-Atlantică a fost primită cu optimism de ucrainenii care își pun speranțele în NATO pentru viitorul lor individual și ca națiune.

E un lucru bun, pentru că asta demonstrează în primul rând că preşedintele înţelege de ce parte a frontierei se află viitorul nostru. Apoi, este bine să ne îndreptăm spre lumea civilizată. Şi în final, dacă asta ne garantează mai multe arme şi sprijin politic, de ce nu?

VEZI și Președintele Volodimir Zelenski anunță că Ucraina depune cerere de aderare la NATO printr-o procedură accelerată. Un dialog cu Rusia, numai dacă e alt lider la Kremlin

Cred că acum avem o şansă. E o oportunitate pentru Ucraina în materie de arme, apărare şi mai înseamnă că există speranţă pentru viitor. Cred că înseamnă că familia mea va fi în siguranţă, ţara va fi în siguranţă şi că voi putea călători fără griji la rudele mele din regiunea Zaporojie„.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, miniștrii de Externe din țările baltice susțin demersul Ucrainei: „Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei, care inspiră, nu poate decât să ne întărească Alianţa„.

Și Canada susține aderarea Ucrainei la NATO, poziție exprimată de ministrul de Externe în timpul întâlnirii de la Washington cu omologul său american.

Antony Blinken a precizat că există o procedură pentru fiecare stat care dorește să se alăture Alianței.

Antony Blinken, secretar american de stat:Susţinem politica uşilor deschise a NATO. Susţinem intrarea în NATO a ţărilor care îşi doresc acest lucru şi asta poate aduce un plus capabilităţilor Alianţei. Este o procedură pentru asta şi statele vor continua să respecte această procedură„.

Șeful diplomației americane a precizat că, în cazul Suediei și al Finlandei, armatele acestora sunt foarte avansate și pe deplin interoperabile cu NATO, dotate cu echipamente care sunt compatibile cu cele ale țărilor NATO.

Vineri seară, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe s-a referit și la nevoia de continuare a sprijinului oferit Ucrainei, în contextul cererii Kievului de aderare la NATO într-o procedură accelerată.

SUA au exprimat clar de zeci de ani că sprijină politica ușilor deschise a NATO. Orice decizie privind calitatea de membru se ia între cei 30 de aliați și statele care aspiră la acest statut. Acum, din punctul nostru de vedere, calea cea mai potrivită de a ajuta Ucraina este prin sprijin practic, în teren, iar procesul de la Bruxelles ar trebui reluat într-un alt moment„, a declarat Jake Sullivan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite