Ucraina va boicota lucrările Consiliului de Securitate ONU, cât timp Rusia este la conducerea organizaţiei

1 aprilie 2023, 18:53

Consiliul de Securitate al ONU este condus preţ de o lună de o ţară al cărui preşedinte este vizat de un mandat de arestare pentru presupuse crime de război emis de Curtea penală internaţională.

În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au spus că nu pot bloca Rusia – membru permanent al consiliului – să preia președinția.

Carta ONU nu permite îndepărtarea unui membru permanent.

Rusia a deţinut această poziţie ultima oară în februarie anul trecut, înainte de a invada Ucraina.

De altfel, preşedintele Volodimir Zelenski spunea atunci că organismul de securitate al ONU ar trebui ori să se reformeze, ori să se dizolve pentru că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni invadarea ţării sale.

Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil de menținerea păcii.

Cinci națiuni sunt reprezentate permanent în Consiliul de Securitate.

Ele reflectă structura de putere postbelică dominantă la momentul creării consiliului. Membrii acestui grup lucrează alături de 10 țări membre nepermanente.

Prezența Rusiei în calitate de membru permanent în Consiliul de Securitate înseamnă că poate bloca orice rezoluţie prin dreptul sau de veto. Pentru a valida o decizie în Consiliul de securitatea trebuie să existe nouă voturi pentru, fără ca niciunul dintre cei cinci membri permanenți să voteze împotrivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite