Ucraina va boicota lucrările Consiliului de Securitate ONU, cât timp Rusia este la conducerea organizaţiei

Timp de o lună, cât Rusia va conduce Consiliul de Securitate ONU, Ucraina va boicota lucrările organismului de menţinere a securităţii mondiale. Chiar dacă nu este membră a Consiliului, Ucraina este chemată deseori să vorbească despre problemele legate de război. Structura forului a rămas la fel ca acum 78 de ani când a fost creat, iar Rusia este membru permanent. Chiar dacă de un an încălca toate normele de drept internaţional, legal, nu există nici o cale prin care să fie blocată accederea Rusiei la conducerea Consiliului de Securitate.

01 Aprilie 2023, 18:53 Știrile TVR |

Consiliul de Securitate al ONU este condus preţ de o lună de o ţară al cărui preşedinte este vizat de un mandat de arestare pentru presupuse crime de război emis de Curtea penală internaţională.

În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au spus că nu pot bloca Rusia - membru permanent al consiliului - să preia președinția.

Carta ONU nu permite îndepărtarea unui membru permanent.

Rusia a deţinut această poziţie ultima oară în februarie anul trecut, înainte de a invada Ucraina.

De altfel, preşedintele Volodimir Zelenski spunea atunci că organismul de securitate al ONU ar trebui ori să se reformeze, ori să se dizolve pentru că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni invadarea ţării sale.

Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil de menținerea păcii.

Cinci națiuni sunt reprezentate permanent în Consiliul de Securitate.

Ele reflectă structura de putere postbelică dominantă la momentul creării consiliului. Membrii acestui grup lucrează alături de 10 țări membre nepermanente.

Prezența Rusiei în calitate de membru permanent în Consiliul de Securitate înseamnă că poate bloca orice rezoluţie prin dreptul sau de veto. Pentru a valida o decizie în Consiliul de securitatea trebuie să existe nouă voturi pentru, fără ca niciunul dintre cei cinci membri permanenți să voteze împotrivă.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI