VIDEO Ucraina speră că misiunea ONU va ajunge în câteva zile. ”Rușii pun în pericol un întreg continent” susțin autoritățile

Ucraina speră că misiunea ONU va ajunge în câteva zile. ”Rușii pun în pericol un întreg continent” susțin autoritățile
Ucraina speră că misiunea ONU va ajunge în câteva zile. ”Rușii pun în pericol un întreg continent” susțin autoritățile
28 august 2022, 19:29

Guvernatorul regiunii a anunțat pe Telegram că rușii au bombardat clădiri de locuințe în cel mai mare oraș din regiune, Zaporojie. Centrala nucleară se află cam la două ore de mers cu mașina.

Tot în regiunea Zaporojie, armata rusă a atacat și atelierele Motor Sich Siici – fabrică de motoare, unde armata ucraineană își repara avioanele și elicopterele.

”Prin bombardamentele din regiunea în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, Rusia pune în pericol tot continentul”, avertizează ministrul de externe ucrainean.

”De zeci de ani, siguranţa nucleară este prioritatea Ucrainei, ţInând cont, mai ales,de trecutul nostru tragic. Invadatorii ruşi au transformat centrală nucleară Zaporojie în bază militară şi pun în pericol un continent întreg. Militarii ruşi trebuie să plece de la centrală, nu au ce căuta acolo”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.

Locuitorii din Zaporojie stau la rând să ia pastilele de iod, date de autorități. Mai multe școli sau transformat în centre de distribuire a iodului. Oamenilor li se explică foarte precis cât să ia, dacă va fi cazul.

VIDEO

Fostul purtător de cuvânt al centralei nucleare, refugiat acum în Elveția, a povestit clipele prin care a trecut în momentul în care rușii au ocupat centrală și atmosfera încărcată în care se lucrează acum.

O misiune internațională, formată din experți ONU, ar urmă să ajungă în zilele următoare la Zaporojie, pentru a evalua situația și riscurile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite