Preşedintele ucrainean Zelenski promite să combată rapid corupţia din țara sa

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
23 ianuarie 2023, 06:08

Angajamentul exprimat de preşedintele Zelenski survine pe fondul unor acuzaţii de corupţie la nivel înalt, inclusiv informaţii privind practici dubioase în realizarea achiziţiilor militare, în pofida faptului că oficialii promovează unitatea naţională pentru a combate invazia rusă.

„Vreau să fie clar un lucru: nu va mai exista întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la modul în care obişnuiau să trăiască diverse persoane apropiate de instituţiile statului sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă alergând după un scaun„, a spus Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Ucraina are o istorie lungă de corupţie şi guvernare instabilă, Transparency International situând în 2021 ţara pe poziţia 122 din 180 în ceea ce ce priveşte corupţia, nu cu mult mai bine decât Rusia.

UE a făcut din reformele anticorupţie una din cerinţele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat.

„Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a spus preşedintele ucrainean.”Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect”.

Volodimir Zelenski a spus că guvernul său a acceptat demisia unui viceministru după o anchetă privind acuzaţii de acceptare de mită. El nu l-a identificat pe oficial, dar presa a informat că viceministrul interimar al Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost reţinut sub acuzaţia de acceptare de mită.

Atenţia recentă asupra corupţiei îl priveşte şi pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, după ce un ziar a informat că armata ar fi achiziţionat alimente la preţuri foarte umflate. Ministerul ucrainean al Apărării a descris acuzaţiile drept false, iar unei comisii parlamentare i s-a solicitat să investigheze situaţia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite