Ucraina plânge cu lacrimi de sânge. Desenul unei tinere artiste din țara lovită de război, reprodus pe zidul unui liceu din București

10 aprilie 2022, 16:24

Cristina, Gabriel şi Anastasia s-au cunoscut în 2017, într-un proiect Erasmus+. Au rămas prieteni, iar acum războiul i-a apropiat şi mai mult.

Anastasia este artist plastic în Ucraina şi era în Kiev în ziua în care a început războiul.

Anastasia Demchenko, artist plastic din Ucraina:Am avut un vis foarte urât. M-am trezit pentru că am auzit nişte zgomote ca nişte explozii şi am verificat ştirile. Un prieten mi-a trimis un mesaj că a început războiul„.

Desenul „Lacrimile Ucrainei” a fost făcut după o săptămână, când Anastasia a plecat din capitală ca să fie în siguranţă. L-a postat pe Instagram şi acolo l-au văzut şi prietenii ei.

Când am plecat la Lviv, am avut nişte timp să înţeleg tot ce s-a întâmplat. M-am dus la magazin şi am cumpărat hârtie şi am pictat ce am simţit în acel moment„, povestește Anastasia.

Prietenii i-au cerut voie să îl reproducă şi, în câteva zile, pe un perete al Liceului „Mihai Bravu” a apărut desenul Anastasiei.

Cristina Militaru, artist stradal:Primul meu gând a fost către ea, am simțit ca și cum ea a încercat să se transpună în acea lucrare și toate sentimentele ei au fost puse pe hârtie și nu e obișnuit să vedem lacrimi de sânge. (…) Inițial, eu m-am tot gândit că ok, dar de ce să îi ajutam printr-un desen? Pentru ei e foarte important să știe că oamenii din restul lumii sunt alături de ei și moral și că îi susțin„.

Dacă făceam noi, din confortul țării noastre un desen, nu am fi transmis același mesaj pe care l-a transmis ea, exact de acolo„, spune și Gabriel Daradici, artist stradal.

Anastasia le-a promis prietenilor ei că atunci când se va termina războiul va veni la Bucureşti să vadă şi ea „Lacrimile Ucrainei”.

Simt că ţara mea are nevoie de mine aici şi vreau să fiu aici dacă se va întâmpla ceva şi dacă cineva are nevoie de ajutorul meu„, mărturisește Anastasia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite