Ucraina modernă și istoria folosită de Vladimir Putin

Ucraina modernă este o creație a bolșevicilor, susține Vladimir Putin. Președintele Rusiei se folosește de date istorice parțiale pentru a justifica acțiunile agresive la adresa statului ucrainean. Vorbește cu abilitate de o țară creată în perioada comunistă inclusiv prin alipiri teritoriale. Specialiștii români reamintesc că și în trecut Putin s-a folosit de astfel de elemente prin care încearcă să anuleze deosebirile care există de secole între slavii ruși și cei ucraineni.

22 Februarie 2022, 19:24 (actualizat 22 Februarie 2022, 21:23) Știrile TVR |

Vladimir Putin se folosește din nou de istorie în mesajele de propagandă prin care își justifică deciziile.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Ucraina modernă a fost creată în totalitate de Rusia, mai exact de Rusia bolşevică, comunistă. Procesul a început imediat dupa revoluţia din 1917. Lenin și acoliții lui au făcut-o într-un mod brutal faţă de Rusia, desprinzând din ea părţi din teritoriul istoric. Milioane de oameni care locuiau acolo nu au fost întrebaţi.

Vladimir Putin face aceste afirmații într-un context extrem de sensibil și încearcă o adaptare a datelor istorice într-un sens convenabil.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Înainte şi dupa al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat la Uniunea Sovietică şi a alipit Ucrainei anumite teritorii, care aparţinuseră înainte Poloniei, României, Ungariei.

Cosmin Popa, istoric: Institutul "Nicolae Iorga" din Bucureşti: Așa cum a fost inventată o teorie a moldovenismului, așa este inventată acum și o altă teorie, potrivit căreia Ucraina nu este nimic altceva decât o creație artificială a URSS. Este, de fapt, translatarea în spațiul ucrainean a gândirii pe care atât Germania nazistă cât și Rusia, mai întâi Republica de la Weimar, cât și Rusia țaristă și apoi URSS  au împărtășit-o cu privire la Europa centrală și de sud-est.

Discursul lui Putin este și un avertisment lansat la adresa populației ucrainene, care ar trebui să înțeleagă avantajele unei apropieri de Rusia și nu de statele occidentale, explică Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu, director, Institutul de Politici şi Relaţii Internationale al Academiei Române: Teza rușilor e că Ucraina a fost cea mai mare beneficiară a URSS. A luat totul. A luat teritorii, a luat resurse, a luat industrie, a luat rețele de transort, agricultură, dar în ciuda acestui fapt, în loc să se dezvolte alături de ruși ei s-au dus la occidentali și uite ce mare nenorocire li se întâmplă.

Nu întâmplător Putin folosește formula Ucraina modernă. Istoricii consideră că astfel induce o negare a acestui stat înainte de 1917.

Dr. Ștefan Popescu, specialist în istoria relaţiilor internaţionale contemporane: Un lucru pe care istoria îl recunoaște, faptul că Rusia Kieveană e o realitate istorică de la care se revendică trei popoare: rus, bielorus și poporul ucrainean. Putin are o lectură geopolitică a istoriei. Geopolitica este un program subiectiv pentru că e propriu fiecărui stat. Într-adevăr, Putin neagă existența Ucrainei.

Susținerea unor entități precum Donețk și Lugansk de către Rusia nu este o mișcare nouă. În decembrie 1917, la Harkov, bolșevicii au proclamat crearea unui nou stat, Republica Populară Ucraineană a Sovietelor, și apoi s-au năpustit asupra Ucrainei, în ianuarie 1918.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI