Ucraina limitează studiul în limba maternă pentru minorități. MAE a luat notă cu îngrijorare de adoptarea acestei legi

Ucraina adoptă o nouă lege a Educației care limitează studiul în limba maternă pentru minorități. Reprezentanții etnicilor români au semnat un Apel către președintele Poroșenko în care solicită respingerea prin veto a acestei legi.

07 Septembrie 2017, 11:10 (actualizat 07 Septembrie 2017, 18:53) |

Noua lege introduce sistemul cu 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației Potrivit art 7, sistemul de educație se desfășoară doar în limba ucraineană, limba de stat, și doar la grădinițe și școli primare este permisa educația în limba minorităților.

Ministerul român de Externe a luat notă cu îngrijorare de  situația creată la Kiev.

"Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției - cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă. Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina."

Secretarul de stat Victor Micula a  se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru discuții pe aceasta temă.

Au apărut și primele reacții politice. PMP  a cerut guvernului să intervină de urgență pentru stoparea închiderii școlilor românești din Ucraina.
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI