Ucraina lansează o bancnotă pentru comemorarea invaziei Rusiei

Bancnotă pentru comemorarea invaziei Rusiei / Facebook National Bank of Ucraine
Bancnotă pentru comemorarea invaziei Rusiei / Facebook National Bank of Ucraine
23 februarie 2023, 17:41

Pe cealaltă parte a bancnotei de 20 de hrivne (0,54 dolari) este o imagine cu două mâini legate, o aluzie la crimele de război de care sunt acuzate forţele ruseşti că le-ar fi comis în Ucraina. Moscova a negat aceste acuzaţii.

„Pentru a marca comemorarea războiului, am decis să lansăm o bancnotă comemorativă, care va descrie o mică parte dintr-un an de emoţii, modele, conţinut şi lucruri reprezentative”, a afirmat Andriy Pyshnyi, guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), la prezentarea bancnotei la Kiev.

De la începutul invaziei ruseşti, în 24 martie, Banca Naţională a Ucrainei face eforturi semnificative pentru a păstra economia pe linia de plutire şi a menţine stabilitatea.

Din vara anului trecut, hrivna este legată de dolar la o rată fixă (36,57 hrivne pentru un dolar), iar Banca Ucrainei intervine în mod regulat pe piaţă pentru a sprijini moneda naţională.

Datorită ajutoarelor occidentale de miliarde de dolari, rezervele valutare ale Ucrainei au urcat la aproape 30 miliarde de dolari, un nivel uşor mai ridicat decât la începutul războiului.

Noua bancnotă conţine caracteristici de securitate inovatoare şi vor fi puse în circulaţie 300.000 de bancnote, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, conform Agerpres.

A fost nevoie de opt luni pentru realizarea designului şi pentru producerea bancnotei, iar Banca Naţională a Ucrainei vrea să facă o serie de bancnote comemorative pentru a înregistra războiul prin mijloace vizuale.

De asemenea, oficialii planifică deja noi bancnote pentru celebrarea victoriei şi a reconstrucţiei ţării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite